Aktori dhe regjisori Mark Topallaj!

0
941

Mark Topallaj
Aktor, regjisor.

Lindi më 18 gusht 1937 në Rrëshen , në rrethin e Mirditës.
Kryen studimet e larta ne Insitutin e Larte te Arteve (ILA) , dega dramatike, me 1965.
Dy vjet me vone, 1967 fillon pune si asistent regjizor ne Kinostudion “Shqiperia e Re” . Dokumentari i tij i pare ishte “Biri i Mirdites” ne vitin 1969, i cili u pasua ne me shume se 20 vjet , me 25 filma dokumentare te tjere te ketij lloji.

Ne tematiken e filmave te tij perfshihen ato social politike dhe historike, gjithashtu ato qe jane kushtuar traditave kulturore e artistike te popullit. Po keshtu ka edhe prej atyre dokumentareve ku shqyrtohet tema e zhvillimit tekniko shkencore i vendit dhe ato per ngjarje me rendesi , per personalitete, per mosha te ndryshme dhe problematike te larmishme nga ku mund te permenden : “ Arti i gdhenjes ne dru”; “Duke perdorur rrezatimet berthamore”; “Loro Borici”; “Femijet dhe kukullat”; “Reportazh nga Mirdita”; “Kenga e re” ; “Duke filluar nga vetja”; “Tregim per kohen e lire”; “Per keto troje” etj.

Krahas filmave dokumentare Mark Topallaj ka realizuar edhe filma te tjere artistike si: “Dollia e dasmes sime” (1978); packa se filmi i pare i tij ne kete gjini eshte me i vleresuari nga kritika dhe spektatori per thjeshtesine dhe vertetesine e ngjarjes, duke ruajtur nje dramacitet te brendeshem, pa buje e sforcime patetike.

Ne diten e dasmes se saj , nusja pret dhenderrin i cili duhet te largohej perkohesisht ne nje mision si korrier i ushtrise clirimtare.

Filmat e tjere te tij prekin tema te natyres hetimore si “Kercenimi” ; “Hetimi vazhdon”; “Kush eshte vrasesi”; ose relieve sociale dramatike nga jeta e malesoreve dhe kodet e tyre etnokulturore qe veprojne ne suaza te qarta historike kombetare si psh “Dasma e shtyre” apo “Guri i beses”.

Ne vitin 1992 emigron ne Itali. Ne Itali ne vitin 1999 xhiron filmin dokumentare “Il mediterraneo come crocevia di cultura” me te cilin mori pjese ne Festivalin Merano TV Festival.

Filmografia si asistent dhe si rregjizor
• 1978: Dollia e dasmës sime
• 1979: Çeta e vogël ( i bllokuar)
• 1981: Kërcënimi
• 1982: Dasma e shtyrë
• 1984: Guri i besës
• 1988: Hetimi vazhdon
• 1989: Kush eshte vrasësi?

Filma dokumentare
• 1969: Biri i Mirdites
• 1971: Kënga e re
• 1973: Duke përdorur rrezatimet bërthamore
• 1974: Nëna partizane
• 1974: Shqipëria turistike
• 1975: Brigadierja
• 1976: Tregim për kohën e lirë
• 1980: Traditat tone në lundrim
• 1982: Për keto troje
• 1984: Tregim për lojën e urtë
• 1986: Gëzon Mirdita

Si aktore
• 1966: Komisari i dritës
• 1969: Plage te vjetra
• 1970: Lugina e pushkatarëve
__________________
Kinematografia Shqiptare 2013-2021
Referenca “Libri – Enciklopedia Teatri dhe Kinematografia Shqiptare – Toena 2009 / J. Papagjoni f. 522/

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here