Aleko Skali (1922-1980), veterani i aktrimit shqiptar!

0
3889

Aleko Skali (1922 – 1980)
Njeri nga veteranet e aktrimit shqiptare.
Aktor i teatrit “A. Z. Cajupi” – Korce dhe regjisor i trupes se Estrades se ketij qyteti.

Lindi ne Korce me 6 dhjetor 1922. Mbaroi liceun e Korces duke u deshmuar si nje intelektual i njohur. Qysh ne fillim te v. `30 u aktikizua me grupin teatral me grupin “Rinia” Korcare duke rene ne sy si nje aktor i talentuar dhe me te ardhme. Pas clirimit te vendit punon si gazetar ne Radio korca duke mbuluar jeten kulturore artistike te qytetit dhe me gjere. Ne vitin 1950 eshte nder themeluesit e teatrit “A, Z Cajupi” duke u perfshire ne premieren e pare te tij ne dramen “Permbysja” te Lavrenjevit.

Ishte nga aktoret e suksesshem te kesaj trupe ne vitet e konsolidimit dhe ecurise drejt rritjes se cilesise artistike, madje regjisori Sokrat mio e aktivizoi ne mjaft raste si asistent regjisor, pune qe e beri deri ne v. 1960 kur emerohet edhe regjisor i trupes se Estrades Profesioniste menjehere pas formimit te saj. Kete detyre e kreu deri ne v. 1968 duke realizuar rreth 30 premiera, si dhe opereten “Se bashku jeta eshte kenge”.

Aleko Skali ishte edhe shkrimtar i skenes me nje sere krijimesh ne lemin e humorit. Shkroi bukur pjese dramatike, tekste kengesh etj.

       

       

Si artist veteran dhe me ndihmese te pamohueshme ne rrugen e ngjitjes se Teatrit dhe Estrades se Korces, u karakterizua gjithashtu nga dashuria, puna dhe pasioni per artin. Ka marre pjese edhe me dy-tre role episodike ne kinematografi, ne filmat “Skenderbeu” ; “Zonja nga qyteti” dhe ne  “Perballimi”.

Nderron jete ne v. 1980

____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Enciklopedia, Teatri dhe Kinematografia Shqiptare / Toena 2009 / J. Papagjoni / f. 414-415

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply