Arkitekti veteran i skenes Zhani Canco

0
1746

Zhani Canco
Inxhinier, arkitekt skene.

Lindi ne Tirane me 29 mars 1941. Ka studiuar dy vjet per arkitekt ne Bukuresht dhe ne v. 1961 kthehet ne Shqiperi per arsye te keqesimit te marrdhenjeve me vendet e lindjes ish-socialiste. Mbaron studimet e lena pergjysem ne Tirane ne Fakultetin e inxhinjerise se ndertimit ne v 1965. Punoi si inxhinjer ne rrethet e Lacit, Burrelit dhe Tiranes dhe me pas filloi pune ne Kinostudio “Shqiperia e Re” si pergjegjes i atelierit per ndertimin e dekoreve dhe mbrapavijes se xhirimit. Punoi edhe si arkitekt skene ne filmin “Koncert ne v. `36” (1978), gjithashtu ne zberthimin arkitektonik dhe konstruktiv te skicave te dekoreve.

Me vone ai punon si inxhinjer per kontrollin e te gjitha punimeve ndertimore ne kinematografi dhe mirembajtje si dhe teknolog i objektit te nderteses se Kinefikimit dhe ato te magazinave te kostumerise.
Eshte djali i Mesuesit te Popullit Gjergj Canco, profesori i kohes se at Gjergj Fishtes, M. Koliqit, Llasgushit e Asdrenit dhe nenes shkodrane Çezarina Daragjati Canco, piktore dhe nxenese e Kole Idromenos dhe e Simon Rrotes.
_____________
Kinematografia Shqiptare ne aktibitet qe ne vitin 2013
Referenca: “Encikopedia e Kinematografise Shqiptare” – Toena 2002 / A. T Hoxha / f. 62-63. Postuar me pare ne Facebook “Kinematografia Shqiptare ne mars 2020.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply