Boris Ikonomi (1956 – 2008) | Përkujtimore!

0
1515

Boris Ikonomi (1956-2008)
Piktor, regjisor i filmit te animuar.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lindi me 16 prill 1956. Mbaroi Insitutin e Larte te Arteve per pikture ne Tirane. Me 16 gusht 1979 filloi punen si piktore ne repartin e filmave vizatimore prane Kinostudios “Shqiperia e Re”.

Po kete vit realizon edhe filmin e pare “Agroni dhe nafta” duke qene njekohesisht piktor, regjisor dhe ne dy prej tyre edhe bashkeautore i skenarit: ”Puna eshte flori” (1981) dhe “Zemerimi i shkronjave” (1981) ; “Ilira” nderuar me cmim (1983); “Nevoja te ndihmon” (1984); “Zeri i gjokut, zeri i tokes” (1985); “Merimanga dhe brumulli” (1986); “Dy vellezerit dhe ujku” (1987); “Mendje, mendje” nderuar me cmim te dyte etj.

Filmi i sapo permendur “Dy vellezerit dhe ujku” u nderua me Cmim te pare ne Festivalin e 7-te te Filmit Dokumentare dhe Vizatimore ne v. 1987. Me riorganizmin e kinematografise shqiptare ne v. 1991, reparti i filmit vizatimore u shkeput si studio me vehte duke u quajtur “AlbaFilm Animacione”. Nga viti 1994 Boris Ikonomi emerohet si drejtor i kesaj studio prodhuese. Ka nderruar jete me 15 nentor 2008!
_______________
Publikuar me pare ne “Kinematografia shqiptare” – Facebook me 15 prill 2020
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare – Toena 2002 / A. T. Hoxha / f. 166

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.