Donika Franja | Aktorët e Teatrit “Migjeni” Shkodër!

0
1213

Donika Franja
Aktore e Teatrit “Migjeni” Shkoder.
Tanusha, vajza e mbretit blu ne dramen “Gjaku i Arberit”

Lindi me 7 dhjetor 1944 ne Shkoder. Aktorja e pashme, qe ngjalli menjehere simpati tek spektatoret jo vetem nga interpretimi i saj ku u dallua nga zeri kumbues, e zhvilloi aktivitetin artistik, kryesisht ne skenen e teatrit “Migjeni” ne vitet `70 deri aty ne mesin e viteve 80-te.

U aktivizua ne drama te ndryshme duke misheruar figura dhe karaktere te arrira ndonese interpretoi role dytesore. Keshtu mund te permendim: “Fisheku ne paje” – 1973 ne rolin e Dielles, (te dubluar ne shfaqje te tjera edhe nga partnerja e saj aktorja tjeter e ndjera Ana Gjini), shkruar nga Fadil Kraja, nje shfaqje qe beri buje dhe arriti nje sukses te madh; nje vit me vone ne dramen “Shpartallimi” – 1974, apo rolin e zonjes se kryeministrit ne shfaqjen tjeter “Drenusha e Drenices” – 1978 etj;

Foto galeri e aktores nga shfaqjet teatrore ne "Migjeni"
  
        
         
  

Ne vitet `80-te e vazhdoi interpretimin e saj gjithnje ne skenen e teatrit “Migjeni” duke u aktivizuar edhe ne komedi (Sa afer paske qene) apo ndonje shfaqje me trupen e estrades.

Keshtu merr pjese ne “Kenga e dhimbjes krenare” – 1980 ne interpretimin e poezive dhe prozave te MIGJENI-t se bashku me aktoret e tjere te ketij teatri. Me pas kujtojme interpretimin e Shyretes ne shfaqjen “Te gjithe te qeshur” – 1984 (dubluar edhe nga aktorja e mirenjohur Mirjam Bruceti); tek “Ceshtja e Blertes” , nusja e njerit nga vellezerve te Blertes, ne rolin e Angustias ne “Shtepia e Bernarda Albes” – 1986 etj.

Aktorja shkodrane zj. Donika Franja me bashkeshortin e saj David Franja , inxhinier dhe profesor i nderuar i qytetit te Shkodres i cili nderroi jete ne korrik te viti 2020

Por duhet thene se spektatori i viteve 80-te e mban mend mire zonjen Donika Franja ne interpretimin mjeshteror ne rolin e Tanushes, vajzes se mbretit blu, tek drama e shkruar nga prof. Fadil Kraja “Gjaku i Arberit” – 1982, (shkruar ne v. 1981 dhe regjistruar ne Tvsh ne v. 1985), ku interpretimi i saj me temperament bie ne sy per vertetesine e rolit nga menyra e saj e reagimit te nje vajze kapricioze qe ka rene ne dashuri dhe kerkon me ngulm per ta bere me cdo kusht per vete Palin e tokes se Arberit (interpretuar nga B.Shllaku) te cilen e ka zaptuar ushtria e babait te saj, mbreti blu (interpretuar nga R. Rama).

Ka patur fatin te interpretoje perkrah korifejve , artisteve shkodrane qe nga Lec Bushati, Tinka Kurti, Serafin Fanko, Viktor Bruceti etj.

Ne kinematografi interpretoi ndonese ne nje rol episodik ne filmin “Militanti”.

 •  
  Material i rezervuar © | Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 6 dhjetor 2020

VINI RE: Deri ne kete date te publikimit ky eshte informacioni i vetem qe hidhet per here te pare online per artisten ne fjale zj D. Franja, andaj ndalohet kopjimi dhe perdorimi i tekstit. Abuzuesit behen REPORT dhe ndeshkohen per plagjiature si veti qe e karakterizon te paaftin. Faleminderit per mirekuptimin!

__________________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013.
U perdoren shenime personale ne vite te mbajtura nga adminstratoret e faqes
Disa prej fotove u moren nga arkiva e teatrit “Migjeni” – Shkoder


Versioni per te gjithe ata qe lexojne ne anglisht

DONIKA FRANJA
Actress of the “Migjeni” Theater – Shkodra

Born on December 7, 1944 in Shkodra. The handsome actress, who immediately aroused the sympathy of the spectators not only by her performance where she was distinguished by her resounding voice, developed her artistic activity, mainly on the stage of the “Migjeni” theater in the ’70s until the mid-80s. She was active in various dramas embodying accomplished figures and characters although she played supporting roles.

This is how we can mention: “Fisheku ne paje” – 1973 in the role of Diella, (dubbed in other plays by her partner the other actress Ana Gjini), written by Fadil Kraja, a play that caused a stir and reached a great success; a year later in the drama “Shpartallimi” – 1974, or the role of the Prime Minister in the other play “Drenusha e Drenices” – 1978, etc .;

In the ’80s, she always continued her performance on the stage of the “Migjeni” theater, being active in comedy (like this one “Sa afer paske qene”) or any spontaneous with a variety show. Thus she participates in the “Kenga e dhimbjes krenare” (Song of Proud Pain) – 1980 in the interpretation of poems and prose by MIGJENI together with other actors of this theater. Then we remember Shyreta’s interpretation in the play “Te gjithe te qeshur” (Everyone laughs)- 1984 (also dubbed by the well-known actress Mirjam Bruceti); in “Ceshtja e Blertes” (The Case of Blerta), the bride of one of Blerta’s brothers, in the role of Angustia in “Shtepia e Bernarda Albes” (The House of Bernarda Albes) – 1986, etc.

But it must be said that the spectator of the 80s remembers well Mrs. Donika Franja in the masterful interpretation in the role of Tanusha, the daughter of the blue king, in the drama written by prof. Fadil Kraja “Gjaku i Arberit” – 1982, (written in v. 1981 and recorded in Tvsh in v. 1985), where her temperamental interpretation stands out for the authenticity of the role by her way of reacting to a capricious girl who has fallen in love and urges to do at all costs for himself Paul of the land of Arber (interpreted by B. Shllaku) which has been occupied by the army of her father, the blue king (interpreted by R. Rama). She had the chance to perform alongside with the bright Shkodra`s artists from Lec Bushati, Tinka Kurti, Serafin Fanko, Viktor Bruceti, etc.

_________________
© 2020 Albanian Cinematography. Personal notes were used over the years kept by the administrators of this site. Photos from the archive of “Migjeni” – Theater of Shkodra
NOTE: Until this date of publication, December 6, 2020, this one is the only information that is thrown online for the first time about the artist in question D. Franja, so copying and using the text is prohibited. Abusers are going to be REPORTED and punished for plagiarism as a feature that characterizes the incompetent. Thank you for understanding!

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply