Doris Dowling (1923-2004) | Yje të kinemasë botërore

0
271

Doris Downling (1923-2004)
Aktore amerikane e kinemase boterore.

Lindi ne Detroit, Micigan me 15 maj 1923.
E filloi karrierën e saj në pjesë të vogla në shfaqjet muzikore të estradës në Broadway, e më pas u transferua në Hollywood se bashku me motrën e saj më të madhe Constance.
Pasi u shfaq në disa role të vogla, ajo beri nje audicion për dramën e Billy Wilder, “The Lost Days” – “Ditet e humbura” (1945) dhe fitoi pjesën e rolit te Glorias.

   

Më vone ajo luajti në “Blue Dahlia” të George Marshall (1946). Në vitin 1948 Dino De Laurentis e thirri atë në Itali për rolin e Francescas në filmin e mirenjohur “Riso amaro” te regjizorit Giuseppe De Santis, i pari nga një seri filmash që aktorja xhiroi në Itali në vitet dyzet, deri në Othello (1952), me regji dhe luajtur nga Orson Welles.

Doris Dowling, ne vitet 40’Duke u kthyer përgjithmonë në Shtetet e Bashkuara, Doris punoi kryesisht në televizion deri në fund të viteve 1980, kur doli në pension.

Nderroi jete me 18 qershor 2004

Filmografia – skede e pjeseshme
Giorni perduti, regjia Billy Wilder (1945)
The Blue Dahlia, regjia George Marshall (1946)
The Crinsom Key, regjia Eugene Forde (1947)
The Emperor Waltz, regjia Billy Wilder (1948)
Riso amaro, regjia Giuseppe De Santis (1949)
Sarumba, regjia Marion Gering (1950)
Alina, regjia Giorgio Pàstina (1950)
Cuori sul mare, regjia Giorgio Bianchi (1950)
Otello, regjia Orson Welles (1952)
The Car, regjia Elliot Silverstein (1977)

Dubluese ne filmat italian
Rosetta Calavetta ne Giorni perduti
Lydia Simoneschi ne La dalia azzurra
Andreina Pagnani ne Riso amaro
Gabriella Genta ne La macchina nera

Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 3 prill 2023

_____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply