(EKSKLUZIVE) Foto galeri e shfaqjes “Dashnori – Gjido” | 78 vjet nga premiera!

0
317

SHFAQJET PREMIERE TE TEATRIT POPULLOR NE VITE
Nje nder shfaqjet e para teatrale “Gido”, do te kishte premieren ne skenen e Teatrit te Shtetit (me pas Teatri Popullor) me 26 shtator 1945, plot 78 vite me pare.

Sipas shenimeve te artistit veteran te skenes dhe ekranit shqiptar, Gjon Karma, kjo ishte e para pjese jogosllave qe u luajt ne Teatrin profesionist te Shtetit, e autoreve Vesselinovic` dhe Barzak e qe u adaptua ne shqip nga Spiro Lazri nen regjine e Bozha Nikulic.

Pjese folklorike, drame me 5 akte dhe 2 tabllo.

Pjesa paraqet jeten ne nje katund duke pershkruar fanatizmin e nje babai patriarkal , vendosia e dy dashnoreve dhe dallaveret qe luhen ne fshat me rastin e zgjedhjes se kryepleqerise

Skenografia: Qemal Grezda e Kole Shala
Pergjegjes skene: Stavri Rafal
Dizenjatori i aktoreve ne skene: Prokop Mima
Sufler: Kadri Roshi

Interpretet :
Xha Jorgo……Mihal Popi
Pandelia……….Ndoc Deda
Andrea…………Ndoc Meshkalla
Kristaqi (i biri i xha Jorgos……Andon Pano
Aleksi……….Ndreke Shkjezi dhe Hysen Pelinku
Pjetrushi…….Gjon Karma
Bogdani (vellai i Pandeliut)……Llazar Popa
Jovani (keshlltare)…………Matish Shiroka
Petro……..Mihal Stefa
Nikolla……….Besim Levonja
Prifti………Mustafa Budini
Mesuesi…….Hasan Reci
Vasili, kryeplaku (Radovani)……Nikolla Panajoti
Milena (gruaja e xha Jorgos)…..Ollga Shuraja
Dhora (e reja e xha Jorgos). …..Marta Burda dhe Rica Dino
Maria (gruaja e Pandeliut)………..Efti Marku
Tefta (vajza e Pandeliut)……Liza Vorfi
Ollga (shoqja e Teftes)……Behije Cela
Djali 1-re………………Andrea Malo
Djali 2-te…………….Prokop Mima / Naim Frasheri
Djali 3-te…………….Llazar Filipi
Djali i 4-te dhe Djali i 5-te…….Nesti Spiro dhe Kostaq Taja
Vajza 1-re………….Kostandina Marango
Vajza 2-te……….Donika Burda
Vajza 3-te…………Ana Kcira
Sekretari i komunes…………Xhevat Serezi
Fshatar dhe fshatare

© Material i rezervuar
Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten: 22 shtator 2023
____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply