Gëzim Qëndro (1957 – 2008) | Përkujtimore!

0
993

Gëzim Qëndro (1957 – 2008)
Piktor, regjisor i filmit te animuar dhe Pedagog ne Akademine e Arteve.

Lindi me 22 dhjetor 1957. Mbaroi Liceun Artistik “Jordan Misja” ne Tirane ne degen e piktures. Kreu gjithashtu studimet e larta per nje vit ne Akademine e Arteve per artet figurative duke i mbaraur ato ne Akademine V/d Beeldenke Kunsten ne Amsterdam, Hollande gjate periudhes kohore 1992-1996.

Me 30 janar 1980 filloi punen si piktor ne repartin e filmave vizatimore prane Kinostudios “Shqiperia e re” i quajtur me pas AlbaFilm Animacion.

Ne vitin 1984 realizoi filmin e pare si piktor “Perandoria kokeposhte” ku u nderua me Medaljon per vizatimet ne Festivalin e 6-shte te Filmit Vizatimore.

Filmi i tij i pare si piktor dhe regjisor ishte ne vitin 1986 “Frymezim” , duke vazhduar me filma te tjere si: “Pipiruku ne hambar” (1987); “Parrullat” (1988); “Kampioni” (19890 etj.

Ne dhjetor te vitit 1997 emerohet Drejtor ne Galerine Kombetare te Arteve figurative ne Tirane ku u be edhe inisiatore dhe drejtor i kesaj reviste “Panarama” organi i kesaj galerie.

Njekohesisht eshte autore i shume shkrimeve dhe perkthimeve te bazuara ne organet e ndrshyme te shtypit .
Si piktore ka marre pjese ne disa ekspozita pikture brenda dhe jashte Shqiperise si ne 4 te tilla ne Hollande (1994-1995); ne ekspoziten Grado ne Itali (1996) si dhe 4 ekspozita ne Tirane Onufri, ate te Fotografise Marubi galeria XXI ne vitin 1998 etj.

U nda nga jeta me 27 shkurt 2018.

________________
Kinemtografia Shqiptare qe ne vitin 2013
Referenca:Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare – Toena 2002 / A. T. Hoxha / f. 325.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply