Ismail Kadare, gjeniu i letrave shqipe!

0
1219

Ismail Kadare
Poet, shkrimtar i madh, scenarist. Anetari i Akademise se Shkencave te Republikes se Shqiperise.

Lindi ne Gjirokaster me 28 janar 1936. Studimet e larta i kreu ne degen gjuhe-letersi ne Universitetin Shteteror te Tiranes. Nderkohe studimet pasuniversitare i mbaroi ne Moske, prane Insitutit “Gorki” . Punoi nje kohe si gazetar pastaj kryeredaktor i revistes “Les lettres Albannaise”.

Eshte autor i shume poemave, romaneve, tregimeve qe bene jehone brenda dhe jashte Shqiperise dhe jane perkthyer ne mese 40 shtete te ndryshme . Fitues i disa cmimeve nderkombetare , personalitet i kultures, aktivist shoqeror, anetar i Akademise Franceze per Shkencat Morale e Politike dhe oficer i Legjionit te Nderit te Frances.

Ne vitin 1995, me dekret te presidentit te Republikes se Shqiperise , iu dha titulli i larte “Nderi i kombit”.

Shkroi edhe pese skenare per filma artistike: Balle per balle – 1979, mbeshtetur ne romanin e tij te njohur “Dimri i vetmise se madhe” ; Emblema e dikurshme – 1979; Radiostacioni – 1979; Te paftuarit – 1986 bazuar ne romain e tij “Prilli i thyer”.

Mbeshtetur ne romanet, tregimet dhe poemat e tij jane xhiruar edhe disa filma artistike, dokumentare e televizive si “ Gjenerali i ushtrise se vdekur , variant televiziv marre nga drama e teatrit kombetar – 1975.

“Gjenerali i ushtrise se vdekur” versioni italo-francez me aktoret boterir Mishel Pikoli dhe Marcelo Mastroiani . Emblema e dikurshme – 1979; Kthimi i ushtrise se vdekur – 1989; Enigma – 1991; Kur vjen nentori – 1964 , simbas poemes perse mendojne keto male, si dhe disa te tjere.

____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply