Kiço Blushi (1943-2019) | Përkujtimore!

0
1651

Kiço Blushi (1943-2019)
Shkrimtar, skenarist, dramaturg dhe publicist.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lindi ne Korce, me 23 gusht 1943. Kreu studimet e larta per gjuhe letersi ne Universitetin e Tiranes dhe nis me pas pune prane Televizionit shqiptar ne v. 1966. Gadi per 20 vjet (1968-1986) punoi prane redaksise se filmit artistik ne kinostudio “Shqiperia e re”. Per nje kohe te gjate kla punuar ne Lidhjen e Shkrimtareve dhe Artisteve, kryeredaktor ne revisten “Nendori”, ndersa pas v. `90-te u perfshi edhe ne politike si deputet i Kuvendit Popullor.

Ka botuar tregime, romane, drama, skenare filmash etj. Ka shkruar nje numer te konsiderueshem skenaresh per filma artistike e dokumentare dhe disa prej tyre jane nderuar edhe me cmime.

Me skenarin e filmit “Beni ecen vete”, 1975, nisi rrugen e suksesit.
Pas ketij filmi shkroi dy skenare interesante : “Pylli i lirise” – 1976 , dhe bashkeautore me N. Xhafen filmin “Toke e pergjakur” – 1976. Pastaj ne v. 1978 shkruan skenarin e filmit “Koncert ne v `36”. Ne vitin 1979, shkroi “Ne shtepine tone” , nderuar m Cmim te Vecante ne Festivalin X Nderkombetar te Gifonit (Itali).

Skenare filmash te tjere: “Nentori i dyte” – 1982 (bashkeautore me Dh. Shuteriqin), “Nje nate pa drite” – 1981 , “Nje telegram, nje kenge” – 1982; “Militanti” – 1984, “Nxenesit e klases sime” – 1984; “Gabimi” – 1986.

Ndersa dokumentare mund te permendim: “Cirku yne” – 1971; “Festa e madhe” – 1972; “Arti i gdhendjes ne dru” – 1974 etj

Ne gjinine e filmit vizatimore shkroi skenaret: “Shoferi i vogel” – 1977; “Vath ne vesh” – 1982 etj.

Si dramaturg u be i njohur me dramat “Catia e te gjitheve” 1969
“Midis dy njerezve” -1972 ; “Lezja” – 1975; “Tragjedia e fundit e Deas” – 1979; Nderron jete me 8 shkurt 2019
_____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca : Enciklopedia, Teatri dhe Kinematografia Shqiptare – Toena 2009 / Josif Papagjoni / f. 50-51 dhe pershtatur per faqen ne gusht 2020.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.