Kompozitori Aleksandër Peçi, “Artist i merituar”!

0
1709

Aleksandër Peçi
Kompozitor, mban titullin “Artist i merituar”

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lindi ne Tirane me 11 korrik 1951. Kreu studimet ne Insitutin e Larte te Arteve per muzike ne v. 1974, Ka nje veprimtari te gjere muzikore pergjithesisht edhe ne kinematografine shqiptare duke u bere kompozitori i muzikes se 14 filmave artistike dhe vizatimore.

E fillon me muziken e filmit “Toke e pergjakur” ne v. 1976 e vazhdon me tutje me filmat e tjere: “Monumenti” – 1977 / “Gjeneral gramafoni” – 1978 / “Ne shtepine tone” – 1979 / “Ne cdo stine” – 1980 / “Kur po xhirohej nje film” – 1981 / “Nje emer midis njerezve” – 1983 / “Kush vdese ne kembe” -1984 / “Fillim i veshtire” – 1986 / “Bote e padukshme” – 1987 / “Dasma e Skos” – 1998, film i cili u nderua me Kupen e Festivalit te 11-te te Filmit Shqiptar ne prill 2000 per muziken me te mire.
Gjithashtu nuk duhen lene ne harrese edhe disa nga filmat vizatimore : “Kecat dhe ujku” – 1982 / “Mira” – 1983 etj.

A. Peci eshte gjithashtu edhe kompozuesi i shume kengeve te bukura interpretuese ne Festivalin e Kenges ne RTSH nder vite ku mund te kujtojme: “Mozaik tingujsh, mozaik ngjyrash” – Fest. 11 / 1972; “Ne emer te jetes” – Fest 27 / 1988 ; “Toka e diellit” – Fest 28 / 1989 (Fituese) etj.

Skeda e kengeve te kompozuara interpretuese ne Festivale nga deputimi ne. 1972 deri ne v. 1990:
“Mozaik tingujsh, mozaik ngjyrash” – Fest. 11 / 1972;
“Gezime punetore” – Fest . 12 / 1973
“Ne rrugen e trimave” – Fest. 14 / 1975
“Vijnë delegatët nga Kongresi i 7-të “ – Fest. 15 / 1976
“Obelisku i historisë” – Fest 16 / 1977
“Të gjithë ushtarë ne na ke” – Fest 17 / 1978
“Lules se dasmës” – Fest 18 / 1979
“Me dy plagë lufte hyre në Parti” – Fest 19 / 1980
“Ne emer te jetes” – Fest 27 / 1988
“Toka e diellit” – Fest 28 / 1989 (Fituese)
“Le te hapen dritaret” – Fest 29 / 1990


_______________
Kinematografia Shqiptyare ne aktivitet qe ne vitin  2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. Hoxha / f.306 si dhe skeda e kengeve nga shenime personale per Festivalet.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.