Kompozitori i shquar Enver Shëngjergji!

0
1357

Enver Shëngjergji
Maestro, kompozitor i shquar i muzikes shqiptare. “Mjeshter i madh”!

Lindi në Tiranë më 19 shtator 1948.
Ka kryer studimet në Institutin e Lartë të Arteve në vitet 1966-1969.
Nga viti 1970 deri në vitin 1974 ka punuar pedagog në këtë institucion.

Në vitin 1974, i dënuar si pjesëmarrës në Festivalin e 11-të të Këngës në Radio-Televizion dërgohet në minierën e qymyrgurit të Kërrabës.

Në vitin 1979 kthehet në Tiranë, ku emërohet shefi i muzikës në Pallatin e Kulturës “Ali Kelmendi”.
Në vitin 1992 – 1995 emërohet pedagog në Liceun Artistik “Jordan Misja”. Nga viti 1995 deri sot ai është në pension invaliditeti, pasojë e prekjes nga një patologji artriti.

Për afro 40 vjet ka kontribuar me krijimtari në gjininë e këngës së muzikës së lehtë dhe asaj popullore.

Është vlerësuar me disa çmime në aktivitetet lokale dhe kombëtare, ndër të cilët mund të përmendim titujt e këngëve: “Udhëtuam së bashku”, “Mbrëmja e fundit”, “Vajzat e fshatit tim”, “Nën kurorën e ullirit”, “Lulet e mollës”, etj.

Kontributi ne Festivalin e Kenges ne RTSH (deri ne vitin 1991)
1972 – Fest. 11-te | “Mbremja e fundit” (Muziken dhe tekstin)
1974 – Fest. 13-te | “Vajzat e fshatit tim” (Vleresuar me Cmimin e pare)
1975 – Fest. 14-te | “Te rritesh bujkeshe”
1977 – Fest. 16-te | “Veteraneve”
1978 – fest. 17-te | “Hapet vallja”
1980 – Fest. 19-te | “Nen kuroren e ullirit” (Vleresuar me Cmimin e trete)
1983 – Fest. 22-te | “Gezuar Vitin e Ri”
1985 – Fest. 24-te | “Lulet e molles” (Vleresuar me Cmimin e trete)
1986 – Fest, 25-te | “E diela jone”
1987 – Fest. 26-te | “Zemer nene”
1991 – Fest. 30-te | “Fjalori i zemres”

Motoja e tij në krijimtarinë muzikore ka qenë mbështetja në folklorin e pasur të popullit tonë.
____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivtet qe ne vitin 2013
Referenca: Wikipedia.org

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here