Lec Bushati (1923-1996), veteran i aktrimit shqiptar!

0
977

Lec Bushati (1923-1996)
Aktor i Teatrit “Migjeni” , Shkoder dhe njekohesisht veteran i aktrimit te filmit shqiptar.

Lindi me 10 Korrik 1923 nĂ« ShkodĂ«r. Qysh nxĂ«nĂ«s nĂ« Kolegjin Saverian tĂ« qytetit interpretoi nĂ« pjeset “Princi i Drishtit” dhe “Udha”.
Mbaroi studimet nĂ« Institutin dy vjecar “Aleksander Xhuvani” dhe mĂ« pas shkollĂ«n e lartĂ« pĂ«r aktore “Aleksander Moisiu”, me 1964. ËshtĂ« ndĂ«r aktorĂ«t e parĂ« tĂ« teatrit “Migjeni”. Deri nĂ« fillim tĂ« viteve 50 interpretoi me grupin teatror tĂ« ShtepisĂ« sĂ« KulturĂ«s ShkodĂ«r, nĂ«n regjine e Andrea Skanjetit, nĂ« disa drama, si: “NĂ«n gĂ«shtenjat e Prages”, “Çështja ruse”, “Portreti”.

Me dramen “Nora” nis karriera e tij si aktor profesionist i pasuruar me shfaqje tĂ« tjera tĂ« suksesshme si: “Kopraci”, “Tirani i Padoves”, “Sherbetori i dy zoterinjve”, “Shtepia e kukulles”, “Tragjedia optimiste”, “Genjeshtra me kembe te gjata”, “Hetimi” ” Gjaku i Arbrit” etj. Ka luajtur mbi 150 role, shumĂ« herĂ«sh tĂ« para, kryesisht tĂ« planit epik, dramatik e tragjik.

Ishte nga aktoret e pĂ«lqyer pĂ«r figura tĂ« kahut pozitiv, po aq edhe pĂ«r antagoniste tĂ« fortĂ«, qĂ« krijonin skena, dialoge e gjĂ«ndje tĂ« ndera dramatike, nĂ« konflikt me heronjtĂ« dhe interesat e tyre. Ka jetĂ«suar personazhe nga ato sociale e historike kombĂ«tare nĂ« dramat “ShtatĂ« shaljanet” e NdrekĂ« Luces, “Nora” e Andrea Skanjetit, “Cuca e maleve” e Loni Papes, “Keneta” e Fatmir Gjates, “PĂ«rkolgjinajt” e KolĂ« Jakoves.

U dallua veçanĂ«risht me rolin e Tuç Makut nĂ« dramen “Toka jonĂ«” e K. JakovĂ«s (1970), ku theksoi natyrĂ«n e rĂ«ndĂ«, autoritare e tĂ« vrazhdĂ«, me fjalĂ«n e ngadaltĂ«, gjestin shĂ«njues dhe qendrimin “e matur”, duke u kujdesur sakaq pĂ«r ruajtjen e njĂ« petku dhe hijeje kinse tĂ« dhembshur, prindĂ«rore e tĂ« perkore me LekĂ«n, Murashin, Filen etj. Me rolin e Lucianit te drama “Lindje nĂ« shtrengatĂ«” e Serafin Fankut, i dha frymĂ« njĂ« figure komplekse, falĂ« rrafsheve dhe kundĂ«rshtive tĂ« nderthurura semantike qĂ« plotĂ«sonin njĂ«ri-tjetrin, si dhe heshtjeve tĂ« mbushura me nenkuptime e gjĂ«ndje tĂ« dyzuara.

NĂ« njĂ« stil dhe formatim epiko-dramatik luajti me vonĂ« rolin e malesorit Bale nĂ« dramen Shpartallimi (1978), si dhe atĂ« tĂ« Plakut tĂ« urtĂ«, mendtarit dhe kumtarit tĂ« vetĂ«dijes sĂ« fisit tĂ« Arberit nĂ« dramen “Gjaku i Arberit” (1981), tĂ« dyja tĂ« Fadil Krajes. Interpretimi i tij aktoresk ishte i ndjerĂ«, pĂ«rgjithĂ«sisht nĂ« tone tĂ« uleta, me pauza tĂ« gjata e tĂ« mbushura me emocion, duke realizuar paradigma etnopsikologjike tĂ« pĂ«lqyera gjerĂ«sisht nga publiku. Kishte njĂ« zĂ« tĂ« thellĂ«, sy tĂ« ngulitur, lĂ«vizte mirĂ« nĂ«pĂ«r gjĂ«ndjet dramatike tĂ« personazheve, nĂ« udhekryqin pĂ«r tĂ« zgjedhur e parcaktuar fatin apo rrugĂ«n e pritshme tĂ« tyre; ishte impozant dhe i hijshem nga pikepamja plastike. Luante me dritĂ«hijet, kundĂ«rshtitĂ« dhe pjesĂ«n e kamufluar e tĂ« mistershme tĂ« personazheve, tĂ« cilat e mbanin ngrehur tensionin e brendshĂ«m shpirtĂ«ror tĂ« lojĂ«s.

Me rolin e Kadri Bajraktarit nĂ« dramen “Baca i Gjetajve” ai e pasuroi me tej mjeshtrin e tij tĂ« aktrimit me njĂ« tjetĂ«r pamje, duke mishĂ«ruar tani me njĂ« figure “negative”, atĂ« tĂ« njeriut inatçor e hakmarrĂ«s, i cili u trajtua edhe nga njĂ« kĂ«ndveshtrim realist e i natyrshĂ«m.

Interpretoi edhe ne disa filma shqiptar te Kinostudios ose televizive: “Detyre e posacme “(1963), “Lugina e pushkatareve” (1970); “I treti” TV (1978); “Ditet qĂ« sollĂ«n pranveren” (1979), ku interpretoi rolin kryesor, atĂ« tĂ« Vuksan Sadrise; “Te paftuarit” (1985), rolin e babait tĂ« Gjorgut; “Shembja e idhujve” (1977), kapedanin; “Muri i gjalle” (1989) plaku i urte etj.

Mbante titullin “Artist i Merituar”. Nderron jete me 16 shtator 1996.
___________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here