Llazar Siliqi (1924-2001) | Përkujtimore!

0
1326

Llazar Siliqi (1924-2001)
Shkrimtar, poet i njohur dhe skenarist!

Lindi ne Shkoder me 16 dhjetor 1924. Djali i patriotit dhe shqiptarit Risto Siliqi ish kryeredaktor i gazetes “Shqypnia e re” qe filloi botimin nga fillimet e shek 20-te. Ka marre pjese aktive ne rradhet e Levizjes Antifashiste Nacionalclirimtare dhe u internua nga nazistet gjermane ne Kampion e Perqendrimit ne Prishtine.

Studimet e larta i kryen ne Moske ne Insitutin Gorki prane Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve ne Bashkimin Sovjetik . merret me poezi qe ne moshe te re, nga bankat e shkolles duke filuar qe nga koha e luftes. Mbas luftes pati funksione te ndryshme ne organet letrare si Sekretar i Lidhjes se Shkrimtareve per letersine. Shkroi shume poezi e poema ku u shqua me ate te titulluar “Prishtina”. Eshte autore i libretit te Operes se pare shqiptare “Mrika”.

U lidh ngusht qe ne fillim me kinematografine dhe shkroi disa skenare per filma dokumentare dhe artistike. Eshte autor ose bashkeautore skenari ne rreth 10 filma dokumentare dhe dy filma artistike. Nder skenaret e filmave dokumentare qe kane bere me shume jehone mund te permendim: “Rruge e lavdishme” – 1952 / “Drite mbi Shqiperi” – 1958 / “Lulezo Shqiperi” – 1959 / “Ringjallja” – 1961 / “Lumja ti moj Shqiperi” – 1978 / “Ndre Mjeda” – 1966 / “Shkrimtari militant “ – 1984. Bashkepunoi ne shkrime ne skenarin e filmit artistik te perbashket “Fortuna” (1959) dhe shkroi vete skenarin e filmit tjeter te njohur “Komisari i drites” – 1966 .

      
          

U nda nga jeta me 28 maj 2001 ne Tirane.
_______________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe nga viti 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. T Hoxha / f. 354

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply