Në kujtim të aktorit të humorit Vegim Xhani (1940-2017)!

0
3022

#KinematografiaShqiptare    #VegimXhani   #ProfileArtistesh

Vegim Xhani
Aktor i humorit pjesetar ne estraden profesionte te Tiranes.

Lindi ne Tirane me 26 qershor 1940
Arriti te behej nje nder aktoret e njohur te humorit qe me aktivizimin ne levizjen Teatrore Amatore te kryeqytetit qe nga viti 1976.

Ka punuar me Estraden e Tiranes derisa doli ne pension. Ne kete institucion interpretoj ne mjaft materiale te larmishme per teatrin e estrades , komedi te shkurtera, skece, monologje, dialoge, pantonima, kuplete etj ku shfaqi aftesi vokale, muzikore duke e rradhitur ate perkrah aktoreve me te pelqyer te gjinise se humorit.

Nje aktrim ne nje nur komik, hijeshi skenike, finese sidomos ne ate te figurave te fshatareve, apo karaktere te tjere si tipa dembele , pijanece, te leshte , lakmitare, baballek nga zona e Tiranes.

Nje nga figurat e arritura prej tij ka qene ajo e rojes ballist ne dramatizimin e poemes “Epopeja e Ballit Kombetar” te Sh. Musarajt ne v.1972.

Per tu permendur edhe figura e fshatarit ne komedine “Revolveri” ne v. 1995.

Vegim Xhani ka interpretiar edhe ne disa filma artistike si “Shtigje te luftes”, “Kur hiqen maskat”, “Vajzat me kordele te kuqe”, “Zemra qe nuk plaken”. Ndahet nga jeta pas nje ataku kardiak me 26 janar 2017
_____________________

Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca “Enciklopedia Teatri dhe Kinematografia” -Toena 2009. f.544 (me korigjime kryesisht datash dhe numrash) J. Papagjoni.  si dhe informacioni i nxjerre nga portale dhe gazeta shqip online.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply