Operatori dhe regjisori Bujar Kokonozi | Profil!

0
1292

Bujar Kokonozi
Operator dhe regjisor, mban titullin “Artist i merituar” / “Mjeshter i madh”.

Lindi ne Tirane me 19 dhjetor 1948. Ka mbaruar studimet ne Universitetin e Tiranes, dega Juridik. Pasioni i tij per artin dhe fotografine beri qe ne vitin 1972 te filloi pune ne Radiotelevizionin Shqiptar vendi ku punon per nje periudhe 30 vjecare (1972-2002), si operator me emisionet dhe dokumentaret dhe me vone ne departamentin e filmit artistik si drejtor i fotografise dhe regjisor i dokumentareve, koncerteve, telekomedise.

Pasi e pervetesoi shpejt mjeshtrine e operatorit, duke filluar fillimisht ne kete pozicion me xhirimet ne studio, realizon edhe dokumentarin e par televiziv jashte studios, “Heronjte e vigut” i cili nuk u shfaq per censurimin qe u be nga organet e kohes.

Vazhdoi me regjistrimin e emisioneve te ndryshme per femije , telereportazhe, koncerte , teledrama etj ne te cilat u dallua per mjeshtri artistike dhe nivel profesional te kameras duke u bere nje nga operatoret me te suksesshem te televizionit.

Xhiroi paralelisht edhe filma artistike ne te cilat spikati niveli i larte i fotografise dhe kompozicionit per te cilat ne vitin 1991 ju dha titulli i nderit “Artist i merituar” .

Nga filmat mund te permendim: “E fshehta e nje nate” (1978) / “Gjyshi partizan” (1978) / “Agimet e stines se madhe” (1981), nje film me 5 seri i cili u nderua me diplome te vecante ne Festivalin e Filmit Shqiptar – 1983, ndersa vete operatori mori nje cmim per komponentet.

             

Filma te tjere televizive dhe telekomedi: “Shoke te nje skuadre” (1984) / “Kronike e atyre viteve” (1986) / “Rikonstruksioni” (1988) / “Inxhinjeri i minieres” (1988) / “Une e dua Eren” (1990) / “Revolja e humbur” (1995).

Me vone ai realizoi edhe dokumentare “Midis fames dhe fatalitetit” (1992) / “Arratisja” (1885) / “Pertej tingujve” (1996) / “Kadri Roshi ne fabul” (1998) / “Shqiptaret” (1999) .

Pas viti 2002 punon per 17 vjet ne televizione te ndryshme private (2002-2019) duke mbuluar pozicione te ndryshme, si Drejtor Artistik dhe njekohesisht si Drejtor i fotografise dhe Regjisor. Disa nga pergjegjesite ka qene supervizimi i ngritjes se studiove te reja te lajmeve e emisioneve te ndryshme ne keto televizione qe u hapen pas 90-tes.

             

Ka te realizuara mbi 500 vepra ne te gjitha zhanret e televizionit si autor i regjise dhe kameres. Nga 2019 e ne vazhdim ka punuar pozicionin e drejtorit artistik , regjisorit dhe drejtorit te fotografise.

Ka realizuar 15 filma artistike, rreth 60 filma dokumentare, rreth 10 telekomedi, rreth 10 drama skenike, rreth 30 opera, balete, koncerte, emisone te perjavshme ne televizionet private te pas 90-tes.

 

 

Cmime dhe tituj:
Nderuar me titullin “Naim Frasheri” akorduar nga Presidenca ne 1981
Nderuar me cmimin kamera me e mire ne festivalin e 5-te fimit artistik shqiptar me filmin “Agimet e Stines se madhe” ne 1982
Nderuar me titullin “Aleksander Moisiu” me filmin “Rikonstruksioni” ne 1987
Nderuar me titullin “ Artist i Merituar” ne 1992
Nderuar me cmimin “Kronika me e mire” ne 1999 nga TVSH
Nderuar me cmimin “Antena e arte” nga TVSH ne 2000
Nderuar ne 2010 me titullin “Mjeshter i madh”

(C) Material i rezervuar | Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 18 dhjetor 2020.
Profili u plotesua dhe u ilustrua me foto me 20 nentor 2023. 
____________
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare – Toena 2002 / A. Hoxha / f. 201 si dhe nje informacion i derguar nga i biri i artistit ne fjale z. Zamir Kokonozi te cilin e falenderojme perzemersisht. (Copyright) Fotot gjithashtu jane me te drejta autoresie te mbrojtura nga familja Kokonozi & Kinematografia Shqiptare . 

Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply