Portret aktori | Xhevat Serezi (1910-1983)!

0
1862

Xhevat Serezi (1910-1983)
Aktor i brezit nismetar te Teatrit Popullor.

Lindi ne Tirane ne vitin 1910. Ne skenen e Teatrit Popullor ndonese pati role dytesore la gjurme ne historine e ketij institucioni te artit tone.

Interpretoi gjithsejt 52 role qe nga koha kur erdhi ne Teatrin Popullor ne vitin 1945, viti kur iu bashkua grupit te aktoreve qe do te nisnin historine e teatrit shqiptar profesionist. Qe nga vitet `30-te ai pati pervojen ne levizjen e grupeve amatore te kryeqytetit.

Interpretoi me mjeshteri te gjitha ato role qe iu besuan, ku prej tyre ra ne sy dhe u dallua sidomos ne ate te Liut ne komedine “Prefekti”. Role te tjera: Xhevati ne “Invadimi” / Dozha i Venedikut ne “Otello” etj.

Te gjitha rolet e interpretuara nga ai ndonese episodike ngjisnin tek spektatori i cili shikonte tek loja e Xhevatit seriozitetin dhe mjeshterine per te mos perseritur vetveten .
Ndahet nga jeta me 17 korrik 1983.
_________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: “60 vjet Teatri Kombetar 1945-2005” / F. Slatina

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply