Profil i aktorit Artan Imami!

0
4854

Artan Imami
Aktor i Teatrit dhe Kinematografise.

Lindi ne Tirane me 11 shkurt 1961.
Kreu Insitutin e larte te Arteve ne degen dramatike ne v. 1983. Pas mbarimit te studimeve u emerua aktor ne Teatrin Popullor duke interpretuar ketu disa role kryesore, deri ne 1996, vit ky qe shonon largimin e tij nga ky teater dhe pergjithesisht nga skena. Nje nga rolet e para qe i dha atij sukses ishte Petrucio ne komedine e Shekspirit “Zbutja e Kryeneces” me te cilin misheroi djaloshin me karakter te forte, inteligjent, jo aq te vrazhde, kinse i zemeruar, por sidoqofte brenda optrise qe ai perfaqesonte si njeriu qe e “zbuti” Katerinen e llastuar nepermjet dashurise.

Cilesine me te larte te aktrimit te tij e arriti ne rolin e Stresit te dramatizimi i noveles se Ismail Kadarese “Kush e solli Doruntinen”.

Ne interpretimin e tij ra ne sy qartesia e fjales dhe llogjika e veprimit, e tretur ne nje pershtatshmeri plastike qe i shkonte personazhit, sikurse ndertimi i diagrames temporitmike gjegjesisht hetimit dhe dyshimeve qe ai kishte lidhur me sjelljen e Doruntines prej te vellait te saj te vdekur. Me pas interpreton Don Zhuanin ne komedine homonime te Molier , ku ishte edhe vete regjisor. Eshte kthyer ne skene e Teatrit Kombetar mbas viteve 2000 ne interpretimin e nje hetuesi tek drama perseri e shkruar nga I. Kadare “Darka e gabuar” .

Ne v. 2017 sjell ne skene ne Teatrit Kombetar shfaqjen “Mashtrimi” si regjisor i saj dhe po si regjisor v. 2019 sjell komedine “Tango”.

Artan Imami ka interpretuar edhe ne disa filma artistike nga ku mund te permendim: “Me hapin e shokeve” (1979), “Nata e pare e lirise” (1984) apo tek ai i metrazhit te shkurter “Bardh e zi” (1991).

____________
Kinematografia Shqiptare nje faqe publike ne aktivitet qe ne vitin 2013. Referenca: “Enciklopedia, Teatri dhe Kinematografia Shqiptare” – Toena 2009 / J. Papagjoni / f. 191-192 / “Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare” – Toena 2002 / A.T.Hoxha / f. 167.

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply