Profil i grimiorit të Kinostudios Dashamir Turku!

0
775

Dashamir Turku
Grimior, parrukier dhe piktor i Kinostudios “Shqiperia e Re”!

Lindi ne Tirane me 18 mars 1954. Kreu Institutin e Larte te Arteve ne degen e Kultures dhe me 1 mars 1969 filloi punen ne repartin e grimit ne Kinostudio “Shqiperia e Re”. Pervetesoi shpejt profesionin dhe brenda nje kohe te shkurter u be nje nga kuadrot me te afte te sektorit te tij. Se bashku me L. Gjoncaj realizuan filmin e pare si grimiore ne vitin 1971, “Kur zbardhi nje dite” .

Deri ne vitin 1992 ka realizuar grimin e rreth 20 filmave artistike si piktor grimior : “Liri a vdekje” (1979) se bashku me V, Canin; “Gracka” (1983); “Kohe e larget” (1983); “Fushe e blerte, fushe e kuqe” (1984); “Hije qe mbeten pas” (1985); “Dhe vjen nje dite” (1986); “Rrethi i kujteses” (1988); “Flutura ne kabinen time” (1989); “Ngjyrat e moshes” dhe “Vitet e pritjes” (1990); “Zemra e nenes” (1993); “Nata” (1998) etj.

Ne Festivalin e 8-te te Filmit Artistik Shqiptar u nderua me Cmim per komponentet per realizimin e grimit ne filmin “Rrethi i kujteses”, ndersa ne Festivalin e 10-te u nderua perseri me Cmimin e vecante per grimin ne filmin “Nekrologji” .

Pas v. 90-te dhe me hapjen e televizorit Klan vazhdoi te ushtroi profesionin e grimiorit ne kete televizion.
__________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare – Toena 2002 / A. T Hoxha / f.387

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply