Profil i grimiorit të Kinostudios Rakip Lamaj!

0
885

Rakip Lamaj
Piktor, grimior e parrukier.

Lindi ne Tepelene me 7 mars 1954. Kreu shkollen e mesme artistike “Jordan Misja” ne Tirane per skulptor ne vitin 1973.
Punoi per nje kohe si mesues në Selitë të Madhe, një vit e gjysmë, më pas niset ushtar dhe pasi mbaron ushtrinë, dergohet arsimtar perseri në Shën Gjergj.

Ne vitin 1977 filloi pune si grimior ne Kinostudion “Shqiperia e Re”.
Puna me kolosët e kinematografisë shqiptare, për grimierin historik të Kinostudios ‘Shqipëria e Re”, Rakip Lamaj është kujtimi më i bukur i jetës.

Se bashku me E. Pishtarin realizuan grimin e filmit “Streha e re” (1977);

Filmi i tij si grimior i pavarur ishte “Mesonjetorja” – 1979;
Ka nje veprimtari te gjere si grimior ne filmin shqiptar duke realizuar ne kete pozicion mbi 30 filma si autor ose bashkeautor:
“Dollia e dasmes sime” – 1978 / “Pas gjurmeve” – 1978 /”Pranvere ne Gjirokaster” – 1978 / “Balle per balle” – 1979 / “Mesonjetorja” – 1979 / “Mengjese te reja” – 1980 / “Vellezer dhe shoke” – 1980 / “Kercenimi” – 1981 / “Thesari” – 1981 / “Besa e kuqe” – 1982 / “Lundrimi i pare” – 1984 / “Militanti” – 1984 / “Guret e shtepise sime” – 1985 / “Ne prag te jetes” – 1985 / “Bardhesi”-1986 / “Dy here mat” nderuar me cmim per komponentet ne Festivalin e VII te Filmit Shqiptar ne vitin 1986 / “Rrethimi i vogel” – 1986 / “Binaret” – 1987 / “Zevendesi i grave” – 1987 / “Historiani dhe kameleoni” – 1990 / “Muri i gjalle” – 1990 / “Perdhunuesit” – 1994 / “Dashuria e fundit” – 1994 / “Vazhdojme me Bethovenin” – 1994 / “Kolonel bunker” – 1995 / “Bolero” – 1997 / “Dasma e Sakos” – 1998 dhe te tjere me pas.

Informacioni me i fundit : Maj 2020
__________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / f. 227.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply