Profil i operatorit të Kinostudios, Pandeli Polena

0
558

Pandeli Polena
Operator i filmave kronikale dhe dokumentare.

Lindi ne Tirane me 14 shtator 1947.
Ka mbaruar Institutin e Larte te Fizkultures “Vojo Kushi”. Me 5 dhjetor 1975 fillon pune si asistent operator ne Kinostudion “Shqiperia e Re” duke filluar me filmin “Yje mbi drin”

Punoi si asistent deri ne vitin 1984, ne 5 filma artistike dhe nga ky vit filloi te xhironte vete filma dokumentare ne drejtimin e regjisoreve te ndryshem dokumentaliste.

Filmi i tij i pare dokumentare si operator ishte “Troku” / 1984/ .

Si bashkeautore me kamera realizoi edhe 5-6 filma te tjere: “Dite plot diell” / “Manifestim i madh” / “Spartakiada” / “Shqiperia ne feste” / “Deshmitari i dy epokave – 1987/ ”Nje kohe tjeter” – 1988 dhe te tjere.

Paralelisht xhiroi disa kronika dhe ngjarje per qellime arkivore .

Ne vitin 1993 kaloi si operator ne Televizionin Shqiptar ku realizoi telereportazhe, kronika te ndryshme me kameren e tij.

Z. Polena para se te fillonte pune ne kinematografi eshte marre me sport .

VINI RE: Fatkeqesisht nuk kemi asnje informacion peretj vitit 2002 per operatorin ne fjale.
Gjithsesi synimi i kesaj faqe eshte te mos leje ne harrese per aq sa disponojme info. asnje artist nga arti skenik shqiptar.

Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 11 shtator 2022
________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Refer.: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. T. Hoxha / f. 342-343.

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply