Profil i shkrimtarit Nasho Jorgaqi (1931 – 2022)!

0
1707

Nasho Jorgaqi
Shkrimtar, studiues, skenarist.

Lindi ne Fier me 30 tetor 1931 ne familjen e nje juristi. Kreu gjimnazin ne Shkoder dhe me vone u diplomua ne Universitetin e Tiranes per Gjuhe-Letersi. Punoi ne shtepine botuese “Naim Frasheri”, Lidhjen e shkrimtareve dhe Ministrine e kultures.

Ng viti 1957, jep mesim ne Fakoltetin e histori-filologjise te Universitetit te Tiranes si pedagog i jashtem dhe nga viti 1970 si pedagog efektiv. Mban titullin profesor dhe grade shkencore si doktor i shkencave filologjike.

Me 1960 boton librin e pare, novelen “Dashuria e Mimozes”, per te vazhdu me tej me vepra te ndrsyhme letrare e studimore, si romani “Mergata e qyqeve”, vellimet me tregime “Shoku, “Manastiri i dashurise”, “Ndeshikimi i bukurise”, novelat “Enderra dhe plage”, “Balada e nenes”, “Posta e larget”, biografite letrare “Qemal Stafa”, “Atentatori i perandorit”, librat me udhepershkrime “Larg e afer”, “Udheve te mergimit”, “Udhetim me Fan Nolin”, studime letrare “Silueta letrare”, “Poetika e dokumentit”, “Estetika e fjales shqipe” etj.

Gjithashtu perkthime te ndryshme nga Cehov, Gollsuorth e autore te tjere te huaj. Eshte njeri nga skenaristet e pare te filmit artitik shqiptar. Bashkeautori i skenarit te filmit te pare “Tana” – 1958, autore i tre skenareve te filmave: “Duel i heshtur” – 1967, “Mimoza llastica” – 1973, “Tomnka dhe shoket e tij” – 1977, si dhe i disa filmave dokumentare “Qemal Stafa” – 1964, “Noli yne” – 1984 etj.

Eshte dekoruar me urdherin “Naim Frasheri” i klasit te pare dhe lauruar me Cmimin e Republikes se shkalles se pare. Me 1998 Insituti Amerikan i Biografive e ka nderuar me Medaljen e Arte te Nderit per vitin 2000. Qendra Nderkombetare e Kembrixhit ne v. 1999 e ka perfshire ate ne librin: Njerez te shquar te shek. XX.

Nderron jete ne moshen 89 vjecare me 25 gusht 2022
________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne v. 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. T. Hoxha / f.170

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply