Regjisori i filmit dokumentar Shkëlzen Shala!

0
982

Shkëlzen Shala (1925)
Regjisor, skenarist i filmave kronikale dhe dokumentare.

Lindi ne Tirane me 25 dhjetor 1925, ku edhe kreu shkollen e mesme teknike. Punoi disa kohe prane Radio Tiranes si radiokronist dhe me vone si redaktor ne shkrimin e teksteve prane Kinostudios “Shqiperia e re”.

Qe nga viti 1958 ai filloi te xhiroi vete filma kronikale dhe dokumentare duke realizuar rreth 80 filma nga te cilet 60 ishin dokumentare me tematike te ndryshme .

Filmi i pare kronikale i xhiruar prej tij ishte “Vizitoni Shqiperine” 1958 ndersa filmat e pare dokumentare “Me kot e kini” dhe “Brigada Qemal stafa” – 1959. Nga filmat e tij me te njohur jane: “Aleksander Moisiu” – 1960 / “Shqiponjat e malit” – 1962 / “Qytet i kongresit historik” – 1964 / “Anes Drinit” – 1965 / “Rritje” – 1967 / “Ne portin e Durresit” – 1970 / “Udhetim me detaret tane” – 1971 / “Trenistet” – 1972 / “Bakri yne” – 1975 / “Ishte dikur nje legjende “ – 1976 / “Urat e Kukesit” – 1977 / “Flora shqiptare” – 1977 / “Jeta buze liqenit” – 1981 / “Veshjet popullore” – 1981 etj. Filma te tjere: “Nje dite ne Apolloni” – 1958 / “Miqesi vellazerore” – 1959 / “Ne gjurmet e shekujve” – 1960 / “Ne rrugen e ndritur” – 1961 / “Jubile i lavdishem” – 1961 / “Zeri i popullit” – 1962 / “Pervjetori i lavdishem” – 1952 / “Lulezon fshati yne” – 1963 / “Mijera vjet me pare” – 1963 / “Permeti ne feste” – 1964 / “Nje dite ne kompani” – 1964 / “Posta kufitare” – 1965 / “Plehrat organike” – 1965 / “Kongresi i 5-te i PPSH-se” – 1966 / “Te paret ne rrugen e kolektivizimit” – 1966 / “Biri i Partise” – 1967 / “Ne gjurmet partizane” – 1967 / “Dhjetor 67” – 1968 / “Nje dite me shoferet e Lacit dhe te Pustecit” – 1968” / “Neper rruget e drites” / “Gjithmone bashke shoke” / “Toka te perteritura” / “Drini u thye” – 1969 / “Neper kantieret e Hidrocentralit Mao Cen Dun” – 1970 / “Drita e Partise” – 1970 / “Rruga e nje brigade” / “Toka edhe njerezit” / “Te njohim me mire token bujqesore” – 1971/ “Bashkepunetore me artistet” / “Prova e pare “ / “Luftetare te rendimenteve te larta” / “Kongresi i 7-te i BPSH-se – 1972/ “Na prin Partia jone” / “Midis popullit” / “Shprese per popullin” / “Tmerr per armikun” / “Artistet kineze ne vendin tone” / “Miq nga Vietnami heroik” – 1973/ “Sulmon armikun me terbim (Brigada e V-te) / “Mire se vini luftetare te lirise” – 1974 / “Traktoristja” / “Flladi i nentorit” / “Duart e arta” / “Ansambli Artistik i Korces ne Kosove” / “Sa me shume nafte Atdheut” – 1975 / “Kryeqyteti yne” / “Mendimi krijues i tekstilisteve” – 1976 / “Njeriu i punes” / “Lavdi Marksizem – Leninizmit” / “Bariu i Matit” – 1977 / “Me forcat tona me hove rrevolucionare” – 1979 / “Per jete me Partine” / “Karl Gega” / “Manifestim i forces, shendetit e bukurise” / “Lugines se vjoses” / “Para se gjithash sigurimi teknik dhe mbrojtja ne pune” / “Eksperienca e Bucimasit” – 1980 / “Mineralet dhe metalet per eksport” – 1981 / “Energjitika” – 1983 .

Gjithashtu Shkelzen Shala ka drejtuar xhirimin e disa dhjetra suzheteve te kinoditareve.

dhjetor 2020
__________________
Kinematografia Shqiptare qe nga viti 2013
Referenca: “Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare” / Toena 2002 / A. T Hoxha / f. 366-367 .

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply