Profil i operatorit Pëllumb Panariti!

0
1384

Pellumb Panariti
Operator i filmit dokumentar dhe artistik shqiptar ne Kinostudion
“Shqiperia e re”

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lindi né Korce me 10 korrik 1950. Mbaroi studimet ne’ Institutin Pedagogjik, dega Gjuhé-Letérsi. Ne vitin 1975 fillon punen si asistet operator prane Kinostudios “Shqipéria e re”, duke realizuar bashké me tè tjerét 16 filma artistiké, si: “Zonja nga qyteti” (1976), “Njeriu me top” (1977), “Gjeneral Gramafoni” (1978), “Njeriu i miré” (1982) etj.

Si operator mé vete doli me filmin dokumentar “Ne’ Teatrin e Kukullave”, e mbas ketij realizoi edhe mbi 30 té tillé, ndér ta: “Frank Bardhi”, 1989 (Cmimi “A. Moisiu”). “Mali i shenjté’”, 1994, “Tirana” 1996, “Pavijoni nr. 1” 1996, “Né’ kérkim te Hafize Leskovikut”, 2000, “Meteori i skenés” 2002, “Rrénjét”, 2003, “Toka dhe qielli i Dritéro Agollit”, 2004 etj.

P. Panariti ka xhiruar si operator edhe 8 filma artistike, si: “Kemishet me dylle” (bashkoperator me L. Konomin), 1987, “Tre veta kapercejne malin”, 1988, “Nje vajze e nje djale”, 1990, “Perdhunuesit”, 1994, “Nata” 1998, “Pleqeri e mbare”, 200l, “Macet ne debore”, 2002 etj.

Ben nje pune te kujdesshme me portretin e aktoreve ne pércjelljen e ngarkeses emocionale te momentit dramatik, sikurse edhe me perdorimin e drices lidhur me diferencimet e figurave gjate dialogut dhe aksionit filmik si psh tek “Nata”. Shquhet per xhirimet e shkatheta ne interier duke krijuar hapesira aktrimi sa me funksionale (filmi Perdhunuesit) etj.

VINI RE: Informacioni i fundit i perket v. 2009. 
_____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: Enciklopedia, Teatri dhe Kinematografia Shqiptare – Toena 2009 / Josif Papagjoni / f. 338-339

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.