Teodor Laço (1936-2016) | Përkujtimore!

0
1654

Teodor Laço (1936-2016)
Shkrimtar, skenarist, dramaturg, politikan!

Lindi ne Dardhe te Korces me 28 shtator 1936. Njeri nga shkrimtaret me te njohur shqiptare. Eshte autore i disa romaneve, dramave, tregimeve e novelave te ndryushme. Ne vitin 1976 fillon te bashkepunoje me kinematografine duke shkruar skenarin e filmit “Perballimi”, film i cili nderohet me Cmim te vecante per skenare dhe regji ne Festivalin e 2-te te Filmit Shqiptare me 1977.
Shkroi gjithsejt nente skenare per filmat artistike, kinematografike e televizive. Nder keto me te suksesshmit qe bene jehone ishin: “Perballimi” – 1977; “Dhe vjen nje dite” – 1987; ”Flutura ne kabinen time” – 1988; “Vitet e pritjes” – 1990;

 Njera nga komedite me te arrira, “Shi ne plazh” gjithashtu mban firmen e tij. 

Per nje fare kohe drejtoi redaksine e filmave artistike ne Kinostudio dhe me 1990 u emerua drejtor i Albafilm.

Me proceset demokratike u zgjodh deputet ne Kuvendin Popullor me 1992 dhe me 1995 emerohet minister i Kultures Rinise e Sporteve. Ka qene kryetar i Partise se Bashkimit Liberal.

Filma te tjere ku ishte skenarist: Streha e re” – 1977; Ditet qe sollen pranveren – 1979; Dorina – 1979; Shtepia jone e perbashket – 1981; Tre dite nga nje jete – 1986. Nderron jete me 21 tetor 2016.
____________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. Hoxha / f. 223

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply