Todi Bozo (1934 – 2018) | Producent , drejtor dhe regjisor i filmit dokumentar!

0
1495

Lindi ne Lushnje me 27 prill 1934. Ka kryer studimet ne Insitutin Kinematografik te Moskes “Vgik” per producent filmi.
Fillon pune ne Kinostudio ne vitin 1959 duke u bere i pari kuader me
arsim profesional ne fushen e ekonomise se filmit. Filloi si bashkeproducent ne filmin e perbashket shqiptaro-sovjetik “Fortuna” qe ne vitin 1959 ku luajti edhe vete si aktor ndonese nje rol episodik.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Me vone punoi si producent, drejtor filmi ne 6 filma artistike: “Debatik” (1961); “Detyre e posacme” (1963); “Vitet e para” (1965); “Oshetime ne bregdet” (1966); “Ngadhenjim mbi vdekjen” (1967); “Plage te vjetra” (1969); Me pas se bashku me Vitore Celin xhiruan filmin “Lugina e pushkatareve” (1970) per te cilin ai shkroi edhe skenarin.
Ne vitin 1971 emerohet si zevendes drejtor i Kinostudios duke dhene nje ndihmese te madhe ne drejtimin e organizimin e prodhimit te filmave si dhe ne pergaditjen e nje brezi te tere kuadrosh ne fushen e ekonomise, si producente.

Nga viti 1983 kaloi si regjisor i filmave dokumentare duke xhiruar rreth 25 te tille deri ne vitin 1991. Nder keto filma bejne pjese:
“Noli yne” (1984); “Fazanet” (1984); “Mes njerzve te thjeshte” (1985); “Stacioni me i ri” (1985); “Mbi hekurudhen Shkoder – Hani i Hotit (1985); “Peisazh me mollle” (1985); “Feston Martaneshi” (1987); “Shtegtimi” (1989), si dhe nje numer filmash mbi figuren e Enver Hoxhes dhe filma te tjere te karakterit politik e propagandistik si “Kenget tona per ty Parti” (1978); “Duar dhe zemra bashkuar” (1983); “Dite plot diell” (1984); “Gjithmone fitimtare” (1984); “Java e Enverit” (1985); “Gezim i madh ne Myzeqe” (1985); “Horizonte te reja” (1986) ; ”Toka dhe njerez te ri” etj.

Veprimtarinë në filma nuk e ndali deri në vitin 2008, kur punoi si producent ekzekutiv tek “Kolonel Bunker’ ; “Syri magjik”, “Kronikë provinciale” dhe në filmin “Koha e Kometës”. U nda nga jeta me 4 shkurt 2018 ne moshen 84 vjecare.

prill 2020
_________________
Kinematografia shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare – Toena 2002 / A. Hoxha / f. 51-52

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.