(VIDEO) FILMI “SKËNDERBEU”!

0
3755

https://www.patreon.com/posts/filmi-skenderbeu-103708289?utm_medium=clipboard_copy&utm_source=copyLink&utm_campaign=postshare_creator&utm_content=join_link

SKENDERBEU – 1953
Data e shfaqjes ne kinemate e Moskes dhe Tiranes 28 nentor 1954
Eshtë një film historik mbi jetën e heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Gjergj Kastioti bashkon princërit shqiptarë duke u martuar me Donika Kastrioti dhe duke organizuar Besëlidhjen e Lezhës, por përballet edhe me tradhtinë e Hamza Kastrioti, nipi i tij. Filmi ka skena masive të betejave historike dhe rrethimit të Krujës. Është filmi i parë artistik, frut i bashkëpunimit shqiptaro-sovjetik.
Skenari: M. Papava, Regjisor: Sergej Jutkovic, Operator E. Andrikanis, Kompozitor: J. Sviridov, Cesk Zadeja

AKTORET NE ROLE:
Akaki Khorava … Gjergj Kastrioti Skënderbeu – dubluar në Shqip nga Lec Bushati
Besa Imami … Donika
Adivie Alibali … Mamica
Semyon Sokolovsky … Hamza
Veriko Andjaparidze … Dafina
Georgi Chernovolenko… Marash
Naim Frashëri … Pal
B. Tjenin…..Gjini
N. Bubnov…..Lluka
Mihal Stefa….Gjergj Arianiti
O. Zhakov……Tanush Topia (zeri dublant ne shqip i Lazer Filipit)
G. Rumjancev……..Leke Dugagjini
V. Papazjan…….Sulltan Murati
Ballaban Pasha….Mihal Popi
Aleksandr Vertinsky … Doxh i Venedikut
Oleg Zhakov
Ndrek Shkjezi … Gjeto Gjokaj
N. Levkojev ……Xhiovani
Sergo Zahariadze…..Llaonikus (Kadri Roshi – dublanti i zerit te historianit)
Lec Shllaku…Gjon Kastrioti
……Leke Zaharia (zeri i dubluar i Pjeter Gjokes)
……prifti i Skenderbeut (zeri dublant i Loro Kovacit)
…….krajli i Serbise , Xhorxhevici

Ne role episodike:
Ati i Shejte (zeri i dubluar nga Gjon Karma)
Vladimir Belokurov
S. Kulagin
S. Kurilov
Krisanthi Kotmillo ……Vojsava
Loro Kovaci…..Topia
Vahram Papazyan
Marie Logoreci … Kontesha
Sokrat Mio
Stefan Pali
Aleko Skali
V. Timofejev
N. Shashik

Çmime
Filmi u emërua për 3 çmime në Festivalin e Filmit në Kanë, të treja për regjizorin Sergei Jutkevic, dy nga të cilat i fitoi.

https://www.patreon.com/posts/filmi-skenderbeu-103708289?utm_medium=clipboard_copy&utm_source=copyLink&utm_campaign=postshare_creator&utm_content=join_link

 

_______________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply