(VIDEO) FILMI “TOKA JONË”!

0
2161

 

FILMI SHQIPTAR I KINOSTUDIOS “SHQIPERIA E RE”
Filmi “Toka Jonë” u prodhua në vitin 1964.

Regjisor: Hysen Hakani
Skenari:Peçi Dado
Producent: Kinostudioja “Shqipëria e Re”
Muzika: Çesk Zadeja

Përmbajtja e filmit
Në një fshat në veri të Shqipërisë, reforma agrare i kthen tokën Lokes dhe familjes së saj, të cilën ia kishte përvetësuar me intriga Tuç Maku, një pronar i madh tokash në atë zonë. Fillon konflikti midis dy familjeve. Tuç Maku hakmerret duke vrarë Murrashin, djalin e Lokes, i cili ishte një nga aplikuesit e reformës agrare. Mbas kësaj tragjedie Lokja kthehet te fëmijët e saj, Leka dhe Filja.

“Trajtat muzikore luhaten mes vjetërsisë së rendit feudal dhe ankthit të tambureve të luftës dhe risisë, shoqëruar me tonalitete optimizmi lirik. Shoqëria e re i ka thyer kufijtë, muret dhe normat e individualizmit fisnor tradicional; i ka çelur tokën e re për t’u punuar, por malësori mbetet më i vetmuar se më parë, me një shtrëngesë të re tragjike, me farsën e të qenit i lumtur. Kuptimi i trishtimit, të cilit i referohemi në këtë analizë, i përket rendit artistik, poetik, lebetitjes së ndryshimit të shpejtë normativ, por aspak atij politik. Vjen përherë një kohë kur e vjetra dhe rikthimi kah saj është e papranueshme në të gjitha dimensionet, por kjo nuk e pengon njeriun të vajtojë apo të ligështohet për atë që nuk është më e që ndoshta nuk do të rikthehet. Veçse, përtej trishtimit emocional të malësorit, ndodhet një trishtim tjetër, madje një dialektikë trishtimesh.”

INTERPRETOJNE
Mario Ashiku…………Leka
Marie Logoreci ………Lokja
Loro Kovaçi …………Tuçi
Vangjel Heba ………..Murashi
Roza Anagnosti ………Filja
Luigjina Leka ……….Mara
Gaqo Spiro ………….Meti
Qemal Mehmeti ……….Vata
Ndoc Sheldija ……….Gjon Bardhi
Enver Dauti …………Bardhoku
Tef Pali ……………Pali
Mihal Stefa …………mullisi
Besim Levonja ……….roja
Lazër Vlashi ………..prifti
Luan Qerimi …………cubi
në episode
R. Nenshati ……..
Çesk Vuksani ……..
Qenan Toro ……..
Zef Makashi ……..
Ilia Shyti ……..
Neki Shkaba ……..
Xhevat Serezi ……..
V. Peci ……..
Seit Boshnjaku ……..
R. Fisniku ……..
I. Shomo ……..
Gjon Karma ……..

Skeda informative si me poshte:

________________

Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

 


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply