(VIDEO) TEATRI “SHTËPIA E BERNARDA ALBËS” (versioni në anglisht)

0
510

Kjo pjese klasike e teatrit dhe e mirenjohur ne mbare boten, eshte vene ne skene edhe nga teatri shqiptar, versionin e te cilit kemi patur fatin ta ndajme edhe me ndjekesit tane.
Regjia: Stuart Burge & Núria Espert …
Skenari: Federico García Lorca dhe Robert David MacDonald.

“Shtëpia e Bernarda Albes” është një shfaqje e dramaturgut spanjoll Federico García Lorca. Komentatorët shpesh e kanë grupuar atë me Dasmë të përgjakshme dhe Yerma si një “trilogji rurale”. Garcia Lorca nuk e përfshiu atë në planin e tij për një “trilogji të tokës spanjolle” (e cila mbeti e papërfunduar në kohën e vrasjes së tij).
Garcia Lorca e përshkroi shfaqjen në nëntitullin e saj si një dramë të grave në fshatrat e Spanjës. Shtëpia e Bernarda Albes ishte shfaqja e fundit e Garcia Lorces, e përfunduar më 19 qershor 1936, dy muaj para vdekjes së tij gjatë Luftës Civile Spanjolle. Shfaqja u dha për herë të parë më 8 mars 1945 në Teatrin Avenida në Buenos Aires.
Ajo përqendrohet në ngjarjet e një shtëpie në Andaluzi gjatë një periudhe zie, në të cilën Bernarda Alba (60 vjeç) ka kontroll të plotë mbi pesë vajzat e saj Angustias (39 vjeç), Magdalena (30), Amelia (27), Martirio. (24), dhe Adela (20). Aty jetojnë gjithashtu edhe punonjësja e shtëpisë (La Poncia) dhe nëna e moshuar e Bernardës (María Josefa). Përjashtimi i qëllimshëm i çdo personazhi mashkull nga veprimi ndihmon në ndërtimin e nivelit të lartë të tensionit seksual që është i pranishëm gjatë gjithë shfaqjes. Pepe “el Romano”, dashuria e vajzave të Bernardës dhe kërkuesi i Angustias, nuk del kurrë në skenë. Shfaqja eksploron temat e shtypjes, pasionit dhe konformitetit dhe inspekton efektet e burrave mbi gratë.

INTERPRETET:
Deborah Findlay … Martirio
Suzanna Hamilton … Amelia
Gillian Hanna … Vajza
Patricia Hayes … Maria Josefa
Glenda Jackson … Bernarda
Julie Legrand … Angustias
Emma Lewis … Vajtuesja e re
Mary Maddox… Magdalena
Emer McCourt … Lypës
Pauline Melville … Prudencia
Joan Plowright … Poncia
Amanda Root … Adela
Ann Heffernan … Vajtuese
Judy Liebert … Vajtuese
Stella Richman … Vajtuese
Elissa Phillips … Fëmijë

Prodhuar nga
Paul Frift … producent i asociuar
Andrew Holmes … producent ekzekutiv
Stephen Phillips … producent
Muzikë nga Carlos Miranda
Dizajn i Kostumeve nga Departamenti i Makeup-it të Franca Squarciapino Elizabeth Moss … grimiere (si Liz Moss)
Stephen Rose … parukier
Anne Spiers … mbikëqyrëse grimi
Rupert Simon … makijazh dhe flokë shtesë

_______________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare “Kinematografia Shqiptare” – 14 prill 2023
” />


 

(vazhdimi i drames si me poshte)

Kjo pjese klasike e teatrit dhe e mirenjohur ne mbare boten, eshte vene ne skene edhe nga teatri shqiptar, versionin e te cilit kemi patur fatin ta ndajme edhe me ndjekesit tane.
Regjia: Stuart Burge & Núria Espert …
Skenari: Federico García Lorca dhe Robert David MacDonald.

“Shtëpia e Bernarda Albes” është një shfaqje e dramaturgut spanjoll Federico García Lorca. Komentatorët shpesh e kanë grupuar atë me Dasmë të përgjakshme dhe Yerma si një “trilogji rurale”. Garcia Lorca nuk e përfshiu atë në planin e tij për një “trilogji të tokës spanjolle” (e cila mbeti e papërfunduar në kohën e vrasjes së tij).
Garcia Lorca e përshkroi shfaqjen në nëntitullin e saj si një dramë të grave në fshatrat e Spanjës. Shtëpia e Bernarda Albes ishte shfaqja e fundit e Garcia Lorces, e përfunduar më 19 qershor 1936, dy muaj para vdekjes së tij gjatë Luftës Civile Spanjolle. Shfaqja u dha për herë të parë më 8 mars 1945 në Teatrin Avenida në Buenos Aires.
Ajo përqendrohet në ngjarjet e një shtëpie në Andaluzi gjatë një periudhe zie, në të cilën Bernarda Alba (60 vjeç) ka kontroll të plotë mbi pesë vajzat e saj Angustias (39 vjeç), Magdalena (30), Amelia (27), Martirio. (24), dhe Adela (20). Aty jetojnë gjithashtu edhe punonjësja e shtëpisë (La Poncia) dhe nëna e moshuar e Bernardës (María Josefa). Përjashtimi i qëllimshëm i çdo personazhi mashkull nga veprimi ndihmon në ndërtimin e nivelit të lartë të tensionit seksual që është i pranishëm gjatë gjithë shfaqjes. Pepe “el Romano”, dashuria e vajzave të Bernardës dhe kërkuesi i Angustias, nuk del kurrë në skenë. Shfaqja eksploron temat e shtypjes, pasionit dhe konformitetit dhe inspekton efektet e burrave mbi gratë.

INTERPRETET:
Deborah Findlay … Martirio
Suzanna Hamilton … Amelia
Gillian Hanna … Vajza
Patricia Hayes … Maria Josefa
Glenda Jackson … Bernarda
Julie Legrand … Angustias
Emma Lewis … Vajtuesja e re
Mary Maddox… Magdalena
Emer McCourt … Lypës
Pauline Melville … Prudencia
Joan Plowright … Poncia
Amanda Root … Adela
Ann Heffernan … Vajtuese
Judy Liebert … Vajtuese
Stella Richman … Vajtuese
Elissa Phillips … Fëmijë

Prodhuar nga
Paul Frift … producent i asociuar
Andrew Holmes … producent ekzekutiv
Stephen Phillips … producent
Muzikë nga Carlos Miranda
Dizajn i Kostumeve nga Departamenti i Makeup-it të Franca Squarciapino Elizabeth Moss … grimiere (si Liz Moss)
Stephen Rose … parukier
Anne Spiers … mbikëqyrëse grimi
Rupert Simon … makijazh dhe flokë shtesë

_______________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare “Kinematografia Shqiptare” – 14 prill 2023
” />

 

Nje nder kryeveprat e dramaturgjise boterore eshte natyrisht edhe drama e F. G. Lorkes, “Shtepia e Bernarda Albes” . Kinematografia Shqiptare e mundeson per audiencen shqiptare ne versionin anglisht te vitit 1991.

Kjo pjese klasike e teatrit dhe e mirenjohur ne mbare boten, eshte vene ne skene edhe nga teatri shqiptar, versionin e te cilit kemi patur fatin ta ndajme edhe me ndjekesit tane.

Regjia: Stuart Burge & Núria Espert …
Skenari: Federico García Lorca dhe Robert David MacDonald.

       

“Shtëpia e Bernarda Albes” është një shfaqje e dramaturgut spanjoll Federico García Lorca. Komentatorët shpesh e kanë grupuar atë me Dasmë të përgjakshme dhe Yerma si një “trilogji rurale”. Garcia Lorca nuk e përfshiu atë në planin e tij për një “trilogji të tokës spanjolle” (e cila mbeti e papërfunduar në kohën e vrasjes së tij).
Garcia Lorca e përshkroi shfaqjen në nëntitullin e saj si një dramë të grave në fshatrat e Spanjës. Shtëpia e Bernarda Albes ishte shfaqja e fundit e Garcia Lorces, e përfunduar më 19 qershor 1936, dy muaj para vdekjes së tij gjatë Luftës Civile Spanjolle. Shfaqja u dha për herë të parë më 8 mars 1945 në Teatrin Avenida në Buenos Aires.
Ajo përqendrohet në ngjarjet e një shtëpie në Andaluzi gjatë një periudhe zie, në të cilën Bernarda Alba (60 vjeç) ka kontroll të plotë mbi pesë vajzat e saj Angustias (39 vjeç), Magdalena (30), Amelia (27), Martirio. (24), dhe Adela (20). Aty jetojnë gjithashtu edhe punonjësja e shtëpisë (La Poncia) dhe nëna e moshuar e Bernardës (María Josefa). Përjashtimi i qëllimshëm i çdo personazhi mashkull nga veprimi ndihmon në ndërtimin e nivelit të lartë të tensionit seksual që është i pranishëm gjatë gjithë shfaqjes. Pepe “el Romano”, dashuria e vajzave të Bernardës dhe kërkuesi i Angustias, nuk del kurrë në skenë. Shfaqja eksploron temat e shtypjes, pasionit dhe konformitetit dhe inspekton efektet e burrave mbi gratë.

INTERPRETET:
Deborah Findlay … Martirio
Suzanna Hamilton … Amelia
Gillian Hanna … Vajza
Patricia Hayes … Maria Josefa
Glenda Jackson … Bernarda
Julie Legrand … Angustias
Emma Lewis … Vajtuesja e re
Mary Maddox… Magdalena
Emer McCourt … Lypës
Pauline Melville … Prudencia
Joan Plowright … Poncia
Amanda Root … Adela
Ann Heffernan … Vajtuese
Judy Liebert … Vajtuese
Stella Richman … Vajtuese
Elissa Phillips … Fëmijë

Prodhuar nga
Paul Frift … producent i asociuar
Andrew Holmes … producent ekzekutiv
Stephen Phillips … producent
Muzika nga Carlos Miranda
Dizajn i Kostumeve nga Departamenti i Makeup-it të Franca Squarciapino
Elizabeth Moss … grimiere (si Liz Moss)
Stephen Rose … parukier
Anne Spiers … mbikëqyrëse grimi
Rupert Simon … makijazh dhe flokë shtesë

_______________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare “Kinematografia Shqiptare” – 14 prill 2023


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply