Vladimir Marko | Stafi filmik prapa kamerave!

0
1142

Vladimir Marko
Operatori i filmit shqiptar

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lindi ne Korce me 26 gusht 1948. Ka kryer Shkollen Mekanike ne Tirane dhe me pas ne vitin 1976 ka filluar pune ne Kinostudion “Shqiperia e Re”. Fillimisht xhiroj si asistent operator 8 filma artistik. Ne vitin 1981 realizon si operator filmin e tij te pare “Shtepia jone e perbashket” ne bashkepunim me R. Radovanin.

Me vone eshte operatori i filmit “Asgje nuk harrohet” ne vitin 1985. Ne v. 1987 ne bashkepunim me operatorin tjeter Bardhyl Martiniani xhirone filmin “Ne emer te lirise”. Nje vit me vone, 1988 perseri ne bashkepunim si operator me F. Bashen , ka firmen ne filmin “Treni niset ne shtet pa pese”.

Mbas viteve 90-te ai vazhdon te ushtroje profesionin si operatore ne stacione te ndryshme televizive por gjithashtu ne v. 1991 eshte perseri ne bashkepunim me B. Martinianin kur realizojne si operatore filmin e fundit te tij “Vdekja e kalit”.

Ne stacionet televizive ai perqendrohet me teper ne xhirimin e filmave kronikale, dokumentare, spektakle televizive, ku mund te permendim “Super Ballkan” (2001). Ne vitin 2002 mbulon drejtorin e fotografise ne televizionin “Top Channel”.
Karriera e tij leviz me zhdervjedhtesi ne mjediset dhe mizanskenen e ofruar, rreket te krijoje efekte dhe befasime ne pikeveshtrimet, harmonizon endeshem ngjyrat duke u dhene funksione konatative gjegjesisht emocionit te pertuar sipas episodeve, gjendjes se personazheve, spikamave rregjisorjale, stilit te trajtimit etj.

FILMAT ARTISTIK.
Shtëpia jonë e përbashkët, (1981)
Asgjë nuk harrohet, (1985)
Në emër të lirisë, (1987)
Treni niset më shtatë pa pesë, (1988)
Nekrologji, (1994)

Publikuar per here te pare ne gusht 2016
_________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca “Enciklopedi, Teatri dhe Kinematografia Shqiptare” – Toena 2009 / f. 289

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts sent to your email.