FILMI SERIAL “ODISEA” (Serite 1 & 2)

0
2973

Seria e parë: Telemaku dhe Penelope
Odisea (Aventurat e Uliksit)

______________________________________________

Seria e dyte: Ulisse, Nausicaa e Calipso

 


ODISEA
Drama televizive seriale e bashkëprodhuar dhe transmetuar nga RAI më 1968, bazuar në poezinë me te njetin emer të Homerit.

Aktorët kryesorë:
Bekim Fehmiu në rolin e Uliksit dhe Irini Papa (Irene Papas) në rolin e Penelopës.
Regjisor: Franco Rossi, së bashku me Piero Schivazappa dhe Mario Bava.
Episodi i Polyphemus u drejtua tërësisht nga Mario Bava; si ndihmës regjisor, ishte vetë djali i tij Lamberto Bava (i pa kredituar).

Odisea e Homerit u përkthye nga greqishtja nga Rosa Calzecchi Onesti.
Skenat u xhiruan kryesisht në studiot e filmit të Dino De Laurentis në Romë, ndërsa xhirimet në natyrë u zhvilluan kryesisht në Jugosllavi. Çdo episod u parapri nga një hyrje në të cilën poeti Giuseppe Ungaretti lexoi disa rreshta të poezisë.

Drama është prodhimi i parë RAI i bërë ndonjëherë me ngjyra, pasi u prodhua me qëllim të shpërndarjes ndërkombëtare dhe për këtë arsye u dedikua gjithashtu për vendet ku televizionet tashmë transmetonin me ngjyra (RAI miratoi zyrtarisht ngjyra vetëm nëntë vjet më vonë, në 1977). Odiseu ishte një nga skenarët më të suksesshëm te RAI, për shkak të nivelit të spektakolaritetit më të lartë se ai i prodhimeve të mëparshme televizive.

Se shpejti edhe serite e tjera.

_______________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here