Kino-operatori Faruk Basha!

0
1156

Faruk Basha
Kino-operator i Kinostudios “Shqiperia e re”

Ne organiken e Kinostudios “Shqiperia e Re” punoj si Kino-operatore.
Lindi me 9 shkurt 1940 ne Tirane. Rrjedh prej nje familje nga Peja e vendosur ne Tirane ne v. `30-te. Mbaroj studimet ne Insitutin e Larte Padagogjik per matematike e fizike. Fillon te punoje ne Kinostudio si ndihmes operatore ne filmin artistike” Komisari i drites”.

Me vone xhiron subjekte te ndryshme per kinoditaret dhe si asistent ne filmat artistike. Nga viti 1968 dhe kohe pas kohe xhiroj filma kronikale, dokumentare dhe artistike si operatore. Reputacionin me te madh e pati si operatore i filmave artistike. Filmi i tij i pare ishte ai “Plage te vjetra” (1969).

Gjate karrieres se tij si operatore xhiroj 13 filma kronikale dhe dokumentare dhe 18 filma artistike te cilet u dalluan sidomos per anen figurative dhe mjeshtri artistike. Mund te permendim: “Malet me blerim mbuluar” (1971); “Mengjeze lufte” (1971); “Tomka dhe shoket e tij” (1973); “Shtigje lufte” (1974); “Ne fillim te veres” (1975); Partizani i vogel Velo” (1980); “Fillim i veshtire” (1985); “Treni niset ne shtate pa pese (1988); Eshte edhe autore i disa filmave vizatimore gjithmone si operator. “Vajza me pata” (1979); “Lufta per jeten” (1981) si bashkeautore; “Dy gosti” (1982); “Zogu pushbardhe” (1983) etj. Ne v. 1992 kaloj si pergjegjes ne Laboratorin e perpunimit te filmave.


_____________
Kinematografia Shqiptare nje faqe publike ne aktivitet qe ne vitin 2013. Referenca: “Enciklopedia e Kinematografise Shqiptare” / A. Hoxha / Toena-2002 / f. 35-36

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply