Marianthi Xhako (1936-2017) | Përkujtimore!

0
2602

Marianthi Xhako (1936-2017)
Regjisore e filmave kronikale dhe dokumentare.
Artiste e merituar.

Lindi ne Berat me 2 nentor 1936. Kreu studimet e larta ne Insitutin Kinematografik “VGIK” ne Moske per regjisore filmash dokumentare. Eshte regjisorja e pare dokumentariste me arsim te larte profesional ne kinematografine shqiptare.
Filmi i pare dokumentare per ate ka qene “Qyteti i 1000 dritareve” – 1959, te cilen e paraqiti edhe si pune diplome.

Ne vitin 1960, filloi pune ne kinematografi duke u marre fillimisht me xhirimin e kinoditareve dhe me vone ekskluzivisht edhe me filmat dokumentare. Nga viti 1965 dhe derisa u largua pe arsye moshe , realizoi rreth 60 filma dokumentare nder te cilet me te spikaturit jane: “Ne rrjedhen e jetes” – 1965 / “Cajupi” – 1966 / “Reportazh nga Kurbneshi” – 1967 / “Edhe ne jemi ushtare” – 1969 / “Kendon Tefta Tashko Koco” – 1973 / “Vajza pukjane” – 1973 / “Viti 1924” – 1976 / “Odhise Paskali” – 1977” / “Riza Cerova” – 1979 / “Vasil Shanto” – 1981 / ”Piktori Abdurrahim Buza” – 1982 / “Margarita dhe Kristaq Tutulani” – 1984 etj.

Filma te tjere: “Ne sherbim te shendetit” dhe “Djali nga Koreja” – 1963 / “Shqiperia Socialiste ne 20 vjetorin e saj” – 1965 / “Gjergj Kastrioti Skenderbeu” / “25 vjetori i Kongresit te BGSH” dhe “Nje tjeter fitore e shkelqyer e Partise dhe e popullit tone” – 1967 / “Ne turnet e nates” – 1970 / “Shtepia e foshnjes” – 1971 / “Ekspozita e Arteve Figurative” / “Miqte Kamboxhiane ne vendin tone” dhe” Kongresi i VI-te i BRPSH” – 1972 

“Pushimet e punetoreve” – 1973 / “Vetetime neper nate” dhe “30 vjetori i Qeverise Demokratike” – 1974 / “Mjekja e fshatit” / “Burim i pashtershem” dhe “Shtegtim montatori “ – 1975 / “Dhembet dhe shendeti” dhe “Per token per buken” – 1976 / “Ne token meme” / “Shqiponjat marrin lartesi” / Ansambli kinez neper vendin tone” dhe “Kursim, kursim, kursim “ – 1975 / “Ushton metalurgjia” dhe “Mjeksia popullore” – 1977 / “Kongresi i VII-te i BGSH-se” dhe “Demokracia proletare eshte demokraci e vertete” – 1978 / “35 vjetori i Kongresit te Permetit” dhe “Nene Shqiperi – 1979” / “1 Maj 1980” / “60 vjetori i Luftes se Vlores” / “Qiteset tona” dhe “Dite vjeshte ne Plase” – 1980 / “Ali Kelmendi” – 1981 / “Konferenca Kombetare e gjenezes” / “Gezojme ditet e flamurit” dhe “Muzeu Historik Kombetar” – 1982 / “1 Maj 1983” dhe “Drite ne udhen tone” – 1983 / “40 vjet Pushtet Popullor” – 1984 / “Neper ditaret e luftes” – 1984 / “Tirana e kuqe e Enverit” – 1986.


Ajo eshte nderuar gjithashtu me shume Cmime te vecanta. Konsiderohej si një nga krijueset veterane të ish Kinostudios “Shqipëria e re”.
Nderron jete me 18 qershor 2017.

U publikua ne kete faqe ne nentor 2020

Linku si me poshte 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3569132566479919&type=3
____________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013

Follow us:
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here