(VIDEO) TEATRI “VIZITA E INSPEKTORIT GULL”!

0
394

Ne pamundesi per ta gjetur versionin ne shqip Kinematografia Shqiptare mundeson teatrin “Vizita e inspektorit Gull” ne versionin anglez nga BBC te autorit Xhon Prislit.

Eshte nje drame morali i se ciles denoncon hipokrizinë dhe pashpirtësinë e kapitalizmit dhe argumenton se një shoqëri e drejtë mund të arrihet vetëm nëse të gjithë individët ndjejnë një ndjenjë përgjegjësie sociale.

Titulli ne origjinal” An Inspector Calls” është një dramë e shkruar nga dramaturgu anglez J. B. Priestley, i luajtur për herë të parë në Bashkimin Sovjetik në 1945 dhe në Teatrin e Ri në Londër nje vit me vone Është një nga veprat më të njohura të Priestley për skenën dhe konsiderohet të jetë një nga klasikët e teatrit anglez të mesit të shekullit të 20-të. Suksesi dhe reputacioni i shfaqjes u rritën nga një ringjallje e suksesshme te regjisorit anglez Stephen Daldry për Teatrin Kombëtar në 1992 dhe një turne në MB në 2011–2012.

Shfaqja është një dramë me tre akte e cila zhvillohet në një natë të vetme më 5 prill 1912. Shfaqja fokusohet në familjen e prosperuar të klasës së mesme Birling, e cila jeton në një shtëpi të rehatshme në qytetin imagjinar të Brumley, “një qytet industrial në Midlands veriore.” Nje mesoburre qe prezantohet si inspektori Gull, arrin paprituri dhe pyet familjen për vetëvrasjen e një gruaje të re të klasës punëtore në mes të të njëzetave. E konsideruar prej kohësh pjesë e repertorit të teatrit klasik të dhomave të pritjes, shfaqja është vlerësuar gjithashtu si një kritikë e ashpër e hipokrizive të shoqërisë angleze viktoriane dhe Eduardiane dhe si një shprehje e parimeve politike socialiste të Priestley-t.
Shfaqja studiohet akoma sot në shumë shkolla britanike si një nga tekstet e përshkruara për GCSE të Letërsisë Angleze.

Interpretet:
Inspektori Goole……. Bernard Hepton
Sybil Birling ………..Margaret Tyzack
Gerald Croft…….. Simon Ward
Arthur Birling …………Nigel Davenport
Sheila Birling ……………..Sarah Berger
Eric Birling ……………..David Shibley
Edna………..Jean Leppard

Regjisor: Michael Simpson
Kompania e prodhimit BBC School Broadcasting (Televizion)
Producenti : Ronald Smedley
Grimi: Maggie Webb
Kostumet nga: Jackie Southern

Autori i veprës origjinale J.B. Priestley

_________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare online “Kinematografia Shqiptare”
14 prill 2023
” />


 

(Vazhdimi i drames si me poshte)

Ne pamundesi per ta gjetur versionin ne shqip Kinematografia Shqiptare mundeson teatrin “Vizita e inspektorit Gull” ne versionin anglez nga BBC te autorit Xhon Prislit.

Eshte nje drame morali i se ciles denoncon hipokrizinë dhe pashpirtësinë e kapitalizmit dhe argumenton se një shoqëri e drejtë mund të arrihet vetëm nëse të gjithë individët ndjejnë një ndjenjë përgjegjësie sociale.

Titulli ne origjinal” An Inspector Calls” është një dramë e shkruar nga dramaturgu anglez J. B. Priestley, i luajtur për herë të parë në Bashkimin Sovjetik në 1945 dhe në Teatrin e Ri në Londër nje vit me vone Është një nga veprat më të njohura të Priestley për skenën dhe konsiderohet të jetë një nga klasikët e teatrit anglez të mesit të shekullit të 20-të. Suksesi dhe reputacioni i shfaqjes u rritën nga një ringjallje e suksesshme te regjisorit anglez Stephen Daldry për Teatrin Kombëtar në 1992 dhe një turne në MB në 2011–2012.

Shfaqja është një dramë me tre akte e cila zhvillohet në një natë të vetme më 5 prill 1912. Shfaqja fokusohet në familjen e prosperuar të klasës së mesme Birling, e cila jeton në një shtëpi të rehatshme në qytetin imagjinar të Brumley, “një qytet industrial në Midlands veriore.” Nje mesoburre qe prezantohet si inspektori Gull, arrin paprituri dhe pyet familjen për vetëvrasjen e një gruaje të re të klasës punëtore në mes të të njëzetave. E konsideruar prej kohësh pjesë e repertorit të teatrit klasik të dhomave të pritjes, shfaqja është vlerësuar gjithashtu si një kritikë e ashpër e hipokrizive të shoqërisë angleze viktoriane dhe Eduardiane dhe si një shprehje e parimeve politike socialiste të Priestley-t.
Shfaqja studiohet akoma sot në shumë shkolla britanike si një nga tekstet e përshkruara për GCSE të Letërsisë Angleze.

Interpretet:
Inspektori Goole……. Bernard Hepton
Sybil Birling ………..Margaret Tyzack
Gerald Croft…….. Simon Ward
Arthur Birling …………Nigel Davenport
Sheila Birling ……………..Sarah Berger
Eric Birling ……………..David Shibley
Edna………..Jean Leppard

Regjisor: Michael Simpson
Kompania e prodhimit BBC School Broadcasting (Televizion)
Producenti : Ronald Smedley
Grimi: Maggie Webb
Kostumet nga: Jackie Southern

Autori i veprës origjinale J.B. Priestley

_________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare online “Kinematografia Shqiptare”
14 prill 2023
” />

 

Kjo drame u vendos ne skenen e Teatrit “Migjeni” ne vitin 1983 dhe ndofta pak kush e kujton interpretimin e shkelqyer te aktorit shkodran Bep Shiroka ne rolin e inspektorit Gull, duke ndertuar dhe misheruar me mjeshtri kete figure.

Ne pamundesi per ta gjetur versionin ne shqip Kinematografia Shqiptare mundeson teatrin “Vizita e inspektorit Gull” ne versionin anglez nga BBC te autorit Xhon Prislit.

Eshte nje drame, morali i se ciles denoncon hipokrizinë dhe pashpirtësinë e kapitalizmit dhe argumenton se një shoqëri e drejtë mund të arrihet vetëm nëse të gjithë individët ndjejnë një ndjenjë përgjegjësie sociale.

Titulli ne origjinal” An Inspector Calls” është një dramë e shkruar nga dramaturgu anglez J. B. Priestley, i luajtur për herë të parë në Bashkimin Sovjetik në 1945 dhe në Teatrin e Ri në Londër nje vit me vone Është një nga veprat më të njohura të Priestley për skenën dhe konsiderohet të jetë një nga klasikët e teatrit anglez të mesit të shekullit të 20-të. Suksesi dhe reputacioni i shfaqjes u rritën nga një ringjallje e suksesshme te regjisorit anglez Stephen Daldry për Teatrin Kombëtar në 1992 dhe një turne në MB në 2011–2012.

Shfaqja është një dramë me tre akte e cila zhvillohet në një natë të vetme më 5 prill 1912. Shfaqja fokusohet në familjen e prosperuar të klasës së mesme Birling, e cila jeton në një shtëpi të rehatshme në qytetin imagjinar të Brumley, “një qytet industrial në Midlands veriore.” Nje mesoburre qe prezantohet si inspektori Gull, arrin paprituri dhe pyet familjen për vetëvrasjen e një gruaje të re të klasës punëtore në mes të të njëzetave. E konsideruar prej kohësh pjesë e repertorit të teatrit klasik të dhomave të pritjes, shfaqja është vlerësuar gjithashtu si një kritikë e ashpër e hipokrizive të shoqërisë angleze viktoriane dhe Eduardiane dhe si një shprehje e parimeve politike socialiste të Priestley-t.
Shfaqja studiohet akoma sot në shumë shkolla britanike si një nga tekstet e përshkruara për GCSE të Letërsisë Angleze.

Interpretet:
Inspektori Goole……. Bernard Hepton
Sybil Birling ………..Margaret Tyzack
Gerald Croft…….. Simon Ward
Arthur Birling …………Nigel Davenport
Sheila Birling ……………..Sarah Berger
Eric Birling ……………..David Shibley
Edna………..Jean Leppard

Regjisor: Michael Simpson
Kompania e prodhimit BBC School Broadcasting (Televizion)
Producenti : Ronald Smedley
Grimi: Maggie Webb
Kostumet nga: Jackie Southern

Autori i veprës origjinale J.B. Priestley

_________________________
Mundesoi per audiencen shqiptare online “Kinematografia Shqiptare”
14 prill 2023


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply