Profil i operatorit Bardhyl Martiniani (1941 – 2022)

0
407

Bardhyl Martiniani (1941-2022)
Operator i filmit dokumentar, kronikal dhe artistik ne Kinostudio “Shqiperia e Re”. Drejtor i fotografise.

Lindi ne Tirane ne vitin 1941. Fillimisht xhiroi suzhete per kinoditaret. Filmi i tij i pare si operator ishte dokumentari “Kenga e re” ne vitin 1971. Si operator, realizoi rreth 27 filma kronikale dhe dokumentar nder te cilet mund te vecojme: “Vellezerit Topulli” (1972) / “Motive dibrane” (1972).

Ne vitin 1975, xhiroi filmin e pare artistik “Cifti i lumtur”.

Ne mesin e 20 filmave artistike te xhiruar prej tij bejne pjese:
“Thirrja” , (1976) / “Ilegalët” (1976) / “Ata ishin kater” (1977) / “Nusja dhe shtetrrethimi” (1978) / “Kohe e larget” (1983) / “Duaje emrin tend” (1984) / “Dhe vjen nje dite” (1985) etj.

Ne vitin 1993 me filmin “Vdekja e kalit” (1992) u nderua me Cmimin Special per Kameren me te Mire ne Festivalin e Kameres Kinematografike qe u zhvillua ne Manastir 1993.

       

Skeda e plote filmike (kronikale, dokumentar dhe artistike):
Kënga e re, (1971) / Vëllezërit Topulli, (1972) / Motive dibrane, (1972) / Metalurgjia e zezë, (1972) / Bekim Fehmiu në Shqipëri, (1972) / Nëpër unazën e metalurgjikut, (1973) / Nëpër fushat e futbollit, (1973) / Këndojnë fëmijët tanë, (1973) / Deputeti, (1973) / Rozafat, (1974) / Misrat hibride, (1974) / Kujdes zjarri, (1974) / E vërteta mbi fenë, (1974) / Roje vigjilente, (1975) / Gjithmon në reshta, (1975) / Çifti i lumtur, (1975) / Thirrja , (1976) / Ilegalët, (1976) / Brigadierja, (1976) / Blerim i ri në fshat, (1977) / Ata ishin katër, (1977) / Nusja dhe shtetrrethimi, (1978) / Mysafiri, (1979) / Këshilltarët, (1979) / Nusja, (1980) / Gracka, (1983) / Dora e ngrohtë, (1983) / Kohë e largët, (1983) / Duaje emrin tënd, (1984) / Dasma e shtyrë, (1984) / Telefoni i një mëngjesi, (1987)
Një vit i gjatë, (1987) / Në emër të lirisë, (1987) / Pesha e kohës, (1988) / Kthimi i ushtrisë së vdekur, (1989) / Jeta në duart e tjetrit, (1990) / Një ditë nga një jetë, (1994)
Vdekja e kalit, (1995) / Dashuria e fundit, (1995) / Bolero, (1997)

Ndahet nga jeta ne 24 Janar 2022

       

Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 18 mars 2024

________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply