Vangjush Valla | Operator i filmave artistikë dhe vizatimorë!

0
314

Vangjush Valla
Piktor, operator i filmit artistike dhe vizatimore!

Lindi ne Korce ne vitin 1948.
Mbaroi Insitutin e Larte te Arteve per artet figurative.

Filloi ne kinematografi si asistent operator ne filmin artistik “Pranvere ne Gjirokaster” (1978);
Ka xhiruar si bashkeautore filmat artistike: “Pas vdekjes” (1980); “Deshmoret e monumenteve” (1980); Dy vjet me vone, 1982, arrin te xhiroi si i pavarur filmin e pare “Shoket” dhe ne vitin 1987, “Vrasje ne gjueti”, 1989 “Njerez ne rryme”.

Paralelisht xhiroi gjithashtu edhe disa filma vizatimore si “Djaloshi prej debore” – 1981 / “Bishti” – 1982 / “Iliret” – 1983 / “Djali dhe peneli” – 1983 / “Njeriu prej debore” – 1984 / “Zogu pushebardhe” – 1984 / “Perparsja e bletes” – 1984 si dhe “Gjimnastika e arushit” – 1984.

Ne vitin 1990, kaloi perfundimisht si operator prane sektorit te filmit vizatimore “AlbaFilm Animacion” ku vazhdoi te xhiroi shume filma te tjere.

1985 – “Dimri dhe femijet” / “Nje nate pa gjume” / “Zeri i gjakut”; 1986 – “Frymezimi” / “Lodrat e Mirit”; 1987 – “Busti” / “Perseri te gezuar”; 1988 – “Veza e rralle” / “Vizatim per nje zog”; 1991 – “Zogu dhe hijea e tij” ; 1992 – “Kush qesh i fundit”; 1993 – “Djali dhe Ofi

Ne vitin 1997 u emerua si Drejtor i Arteve prane Ministrise te Kultures, Rinise dhe Sporteve.

Ne vitin 1999 emigron familjarisht ne SH.B.A ku banon ne Nju Jork.

Ekskluziviteti ne kete faqe mban daten 26 janar 2024
___________________
Kinematografia Shqiptare ne aktivitet qe ne vitin 2013
Referenca: “Enciklopedi e Kinematografise Shqiptare / Toena 2002 / A. T. Hoxha / f. 403


Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply