(VIDEO) FILMI DOKUMENTAR “QEMAL STAFA” (1920-1942)

0
2128

 

Dokumentari “Qemal Stafa”!
Pershkrimi:
Filmi fillon me peisazhe te maleve me debore, lumenj dhe fotografia e Qemalit. Ablloshka fillon me citatin e tij :
“…Edhe ne shqiptaret do te rrezojme te vjetren. Mbi te do te ngreme madherisht flamurin e kuq te vllazerimit, kultures e te begatise.” Q. Stafa 1935.
Pamja e qytetit te Elbasanit, shtepia ku banon familja e Qemal Stafes dhe djepi qe e ka perkundur ate. Ne dhome eshte vendosur fotografia e familjes se Qemalit dhe fotografia e tij ne moshen 3 vjecare. Nje rrugice e ngushte dhe shkolla e jezuiteve ku ai ka mesuar. Shtepia e Qemalit dhe fotografi te ndryshme.
Fotografi e gjimnazit si dhe banga ku ai shkroi hartimin e tij te guximshem. Fotografi te Qemalit, shkrimet e tij si dhe revista e shoqerise Besa, te gjimnazit si dhe revista “Shkendija”. Tirana ne 1936, shtepia dhe dhoma ku banonin, biblioteka, krevati i Qemalit. Fotografi e Veliut, vellait te madh te Qemalit. Tavolina me libra dhe fotografine e Avni Rustemit qe mbante.
Fotografi e shokeve te tij si Vasil Shanto, Vojo Kushi, Xh. Balla, H. Shijaku, J. Kilica. Fotografi qe kane dale te gjithe grup. Materiale te Qemalit dhe te Veliut mbi tavoline. Hartimi i tij. Qelia ku ishte burgosur ai, kova me uje, kamzhiku dhe krevati i torturave. Gjyqi dhe hija e Qemalit ne gjyq.
Gazetat qe shkruajne mbi gjyqin qe ju be atij nga regjimi. Kuadro nga ardhja e fashisteve ne Shqiperi, kuadro nga zbarkimi ne Durres dhe ne Tirane. 275.40 . Fillon me dallge deti. Fotografi e Qemal Stafes me Sami Bahollin.
Pamje e Firences ku ai hyri ne universitet nga ku Qemalin, me urdher te prefektures se Firences e internuan per ne Shqiperi. Dallge deti. Ne Shqiperi fillojne demostrata fotografi . Fotografia e sh. Enver Hoxha dhe pastaj e Qemalit ne ceten e Pezes. Fotografia ku u themelua P.K.SH ku mori pjese gjallerisht Qemal Stafa.

Dy jave me vone, nen drejtimin K.Q.P.P.SH u be organizimi i rinise komuniste ku sekretar u zgjodh sh. Qemal Stafa. Bashke me Qemalin punojne edhe Nako Spiro, Misto Mame, Nexhmije Xhunglini, Tasi Mitrushi etj. Qemali shkon neper qytete te ndryshme per te organizuar rinine. Stilografi qe shtyp trakte, te tjere qe ngjisin trakte.
Nje fotografi e Qemalit dale me Branko Kadine. Fotografi e luftes se tre heronjve dhe Vojo Kushit. Shtepia dhe rruga ku u rrethua Qemali. Penxherja e shtepise, dhoma dhe rruga e lumit. Lapidari i ngritur ne kete vend. Ne dubel ekspozicion Qemali qesh dhe rinija parakalon.

Redaktor: Peci Dado
Operator: Saim Kokona
Bashkepunetore: Namik Prizreni, Koco Tollko, Grigor Ikonomi, Arif Matjani
Shenime: Mbi jeten e heroit te popullit Qemal Stafa. Ekzekuton orkestra sinfonike e RTVSH dhe Kinostudios me dirigjent Gjon Simonin.
Regjia: Ilo Pando
Skenari: Nasho Jorgaqi
Muzika: Koco Uci
Producent: Kinostudio “Shqiperia e re” Viti: 1964
Kohëzgjatja: 15 min.

__________________

Kinematografia Shqiptare – mundesuar me pare ne YouTube , maj 2018
Kinostudio “Shqiperia e re” dhe AQSHF 

Follow us :
Blog: https://albaniancinematography.blogspot.com/
Vimeo: Kinematografia Shqiptare (vimeo.com)
Facebook: https://www.facebook.com/ksh.faqjazyrtare
Dailymotion: https://www.dailymotion.com/kinematografiashqiptareartisporti
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDRYQ5xCyGkfELm3mX8Rhtw

Discover more from Kinematografia Shqiptare - Sporti

Subscribe to get the latest posts to your email.

Leave a Reply